Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Černý Petříček

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Černý Petříček
 
Název díla: Černý Petříček
Datum vložení: 26.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Černý Petříček byl malé postavy s ohromnou, hranatou a ježitou hlavou. V obličeji měl jednu bradavici vedle druhé a kůži měl tmavější barvy. Jako by to nestačilo, byl ještě obdařen chraplavým hlasem, takže kdyby ho někdo v noci potkal, kdo ho nezná, dostal by asi šok. Černý Petříček žil se svou matkou na Starém Městě a než matka zemřela, svěřila mu do opatrování jeho nevlastního bratra Františka, kterého matka hned po porodu zaslíbila církvy. Její dlouhodobá přítelkyně paní od Beránka Petříčkovi s výchovou pomáhala. Petříček si po maminčině smrti zřídil stánek s knoflíky, kde prodával už použité a opotřebované knoflíky. Protože Petříček byl velmi chytrý, chodili si k němu lídé z širokého okolí pro rady a platbu příjmal vždy jen v knoflíkách. Svým důvtipem si vždy dokázal domyslet z toho co zaslechl a viděl, mnoho věcí, které se snažili lidé před ostatními utajit, ale nikdy jich nijak nezneužil. Paní od Beránka se mezitím narodila dcera Stázička, kterou od mala hlídala a chovala jako oko v hlavě. A čas šel dál... Petříček stále dával dobré rady lidem a paní od Beránka stále vařila v kuchyni dobrá jídla. Jenže se stalo to, s čím asi Petříček ani paní od Beránka nepočítali. Stázička s Františkem se do sebe zamilovali. Nic netušící rodiče stále připravovali své plány a děti se jim tajně scházeli. Když se blížili Velikonoce a zároven taky plánované Stázinčiny
zásnuby a Františkovi zásnuby... Stázička ale řekla, že miluje někoho jiného a že bude s někým jiným. Proto odešli svoji cestou nedaleko od Prahy. Po nějaké době Stázička onemocněla, a tak se museli vrátit zpět domů. Porodila Stázička malou holčičku... Tam, kde se narodili, také zase zůstali, ale když se jednou František nevracel domů, tak ho šli hledat a našli ho v jeho stánku mrtvého. Za nějakou dobu umřela i Stázička.





Životopis spisovatele: Karolína Světlá
Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Černý Petříček Světlá, Karolína 297 slov
Černý Petříček Světlá, Karolína 286 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info