Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Oliver Twist

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Oliver Twist
 
Autor: Charles Dickens
Název díla: Oliver Twist
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Londýn, počátek 19. století

Obsah díla
Oliver je sirotek, kterému po narození zemřela matka. Vyrůstal v sirotčinci, kde se o něj a ostatní děti, stará paní Mannová. Nedělá to kvůli lásce k nim, ale kvůli finančnímu obnosu. sirotci dostávají malý příděl jídla a mají pořád hlad. Když Oliver požádá o přidání ovesné kaše, je potrestán. Už ve svých devíti letech je Oliver dán do učení k hrobníkovi Sowerberrymu. Tam ale nemůže vystát s učedníkem Claypolem a tak se chlapec rozhodne, že uteče do Londýna.
Zde se potká s Ferinem Lišákem, který ho zavede ke starému Faginovi. Oliver se s ostatními chlapci spřátelí, ale později zjistí, že jsou to zloději. Při jedné krádeži je Oliver přistižen a usvědčen. Okradený pan Brownlow se ho však ujme a vezme ho k sobě domů. Faginovi společníci (Nancy) najdou a zavedou zpět. Je rozhodnuto, že Oliver se Siksem půjdou vykrást dům Při krádeži je však sirotek postřelen. Tentokrát se ho ujme paní Maylieová s adoptovanou dcerou Rózou. Ti se o Olivera starají a zahrnují láskou. Chlapec jim jejich náklonnost vrací.
Monks, Oliverův nevlastní bratr, se ho chce s Faginovou pomocí zbavit, aby získal otcovo dědictví. Díky Nancy se postupně dostalo napovrch vše, co slyšela v rozhovorech svých kumpánů. Když Siks zjistí, co dívka provedla, chladnokrevně ji zabije. On sám při útěku také zemře.
Fagin byl za své skutky oběšen. Zjistilo se, že Róza je mladší sestrou Oliverovy matky. Monks, díky Oliverově dobrosrdečnosti, dostal polovinu otcova majetku a odstěhoval se. Po prohýřeném životě brzy zemřel. Pan Brownlow Olivera adaptuje. Chlapcovi bylo poskytnuto vzdělání a byl obklopen láskou všech lidí, které měl rád.

Oliver Twist
Chlapec, který vyrůstal v těžkým podmínkách, má i tak dobré srdce, a o svojí lásku se rád podělí s ostatními. Je přátelský, snaží se lidem vyjít vstříc, trochu bláhový, milý.





Hodnocení: (hodnotilo 109 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Oliver Twist Dickens, Charles 422 slov
Oliver Twist Dickens, Charles 959 slov
Oliver Twist Dickens, Charles 341 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info