Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Most přes řeku Kwai

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Most přes řeku Kwai
 
Autor: Pierre Boulle
Název díla: Most přes řeku Kwai
Datum vložení: 3.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Příběh tohoto dobrodružného románu se odehrává za druhé světové války.

Anglický plukovník Nicholson a jeho vojáci se při bojích proti Japoncům v oblasti Malajského poloostrova ocitají v zajetí. Jsou nuceni pomáhat stavět železniční most přes řeku Kwai, který má sloužit japonské armádě (hlavně při zásobování).

Vojáci jsou ochotni práci na "stavbě pro nepřítele" sabotovat, ale plukovník Nicholson rozhodne jinak. Přikáže, aby most byl postaven co nejlépe a aby práce byla dokončena ve stanovený termín. Poukáže na chyby, kterých se Japonci dopustili při plánování a postará se, aby byly odstraněny. Nutí vojáky usilovně pracovat, dokonce i vojáky nemocné nebo zraněné. Vyžaduje od nich mnohem více, než stanovili Japonci. Nakonec je most postaven.

Britská záškodnická společnost Force 316 se pokusí vyhodit most do vzduchu. Nicholson však zpozoruje cosi podezdřelého, posléze zjistí, že most je podminován. S cílem za každou cenu zabránit zkáze svého díla zabije Nicholson Joyce, bojovníka Force 316, příslušníka svého vlastního národa. Potom se postará o odstranění náloží a most přes řeku Kwai zůstane zachován.

Tato kniha velmi osobitě líčí hloubku vztahu tvůrce - dílo. Nicholson považuje most za svůj výtvor a pro jeho postavení a zachování je schopen chování neetického i vlastizrádného. Nicholson je postava dosti diskutabilní - z jedné strany až odsouzeníhodná, z druhé strany obdivuhodná. Je důležité si uvědomit, že mnohdy právě rozporuplnost činí literární postavu nezapomenutelnou.





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Most přes řeku Kwai Boulle, Pierre 351 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info