Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Přítelkyně z domu smutku

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Přítelkyně z domu smutku
 
Autor: Eva Kantůrková
Název díla: Přítelkyně z domu smutku
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní námět: Hlavním námětem knihy je popis života ve vězení za minulého režimu, přesněji mezi lety 1981 a 1982. Autorka život politického vězně přibližuje pomocí povídek, vždy vztažených k jedné ženě, s kterou sdílela celu. Kniha obsahuje celkem 15 na sebe vzájemně povětšinou nenavazujících povídek. Jde o popis běžných dní, kritiku nesmyslného věznění. Autorka poukazuje na špatnou zdravotní péči, na špatnou stravu a obecně dost neutěšené podmínky panující ve věznici Ruzyně.
Hlavní postava: Jde o autobiografický soubor povídek, hlavní postavou je sama autorka. Eva Kantůrková ale v knize charakterizovaná není, v bližším popisu se věnuje ženám, s kterými musí z donucení trávit čas. Ženy jsou to rozdílné, jednou jde o mladou zavšivenou Romku živící se prostitucí, podruhé o nanejvýš podezřelou bývalou soudkyni, jejíž chování časem zhrubne natolik, že je k nepoznání. Každá z žen přišla do vězení s nějakým příběhem, je trestána za něco jiného a má i jinou úroveň chování.
Vlastní názor: Tato kniha se mi líbila, v podstatě můžu říci, že mě svojí atmosférou překvapila. Už podle názvu jsme čekala něco mnohem více depresivního. Na druhou stranu, kniha se věnuje i pocitu bezmoci, pozbytí pocitu bránit se – toto je nejvíce vidět v kontrastu s chováním bachařek. Mě osobně nejvíce běhal mráz po zádech s představy dlouhodobého sdílení malého prostoru s lidmi, které nejsou zrovna podle mého gusta. Protože mě tato kniha zaujala, shlédla jsem i její filmové zpracování. Krátký seriál Přítelkyně z domu smutku na mě působil mnohem intenzivněji než samotná kniha. Je logické, že zde byl kladen důraz na věci odlišné od našeho běžného života mimo zdi věznice a část spíše úsměvných částí byla svérázně potlačena. Četba této knihy byla zajímavá, ale znovu se k ní asi nevrátím.





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Přítelkyně z domu smutku Kantůrková, Eva 284 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info