Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Patnáctiletý kapitán

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Patnáctiletý kapitán
 
Název díla: Patnáctiletý kapitán
Datum vložení: 17.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod
"Patnáctiletý kapitán" je známý dobrodružný román, který napsal francouzský autor Jules Verne. Kniha vyšla poprvé v roce 1878 a od té doby je oblíbená po celém světě. Příběh sleduje osudy patnáctiletého chlapce, který je nucen převzít velení nad lodí. Tento referát se zaměří na hlavní postavy, děj a důležité myšlenky, které tato kniha přináší.

Hlavní postavy
Hlavní postavou příběhu je Dick Sand, mladý a odvážný patnáctiletý chlapec, který se stane kapitánem lodi "Pilgrim". Dick je statečný, zodpovědný a rozhodný. Když se situace na lodi zkomplikuje, je nucen převzít velení. Další důležité postavy zahrnují pana Weldona, jeho manželku a jejich malého syna Jacka, kteří jsou pasažéry na lodi. S nimi cestuje také sluha Hercules, silný a věrný přítel. Hlavním padouchem příběhu je kuchař Negoro, který má tajné plány a způsobí mnoho problémů posádce.

Děj
Příběh začíná na lodi "Pilgrim", kde Dick Sand pracuje jako nováček. Když kapitán lodi zemře při lovu velryb, je Dick nucen převzít velení nad posádkou a pasažéry. Cílem je vrátit loď zpět do Ameriky. Během plavby však dojde k několika neštěstím, loď ztroskotá a Dick se svou posádkou přistane na neznámém pobřeží.

Ukáže se, že se neocitli na Jižní Americe, jak si mysleli, ale na africkém kontinentu. Tato oblast je nebezpečná, protože se zde obchoduje s otroky. Posádka musí čelit nejen přírodním nebezpečím, ale také padouchovi Negorovi, který má zájem je prodat do otroctví. Dick Sand se ale nevzdává a díky své odvaze a odhodlání bojuje za bezpečí všech členů posádky.

Hlavní myšlenky
Kniha "Patnáctiletý kapitán" přináší několik důležitých poselství. Jedním z nich je, že věk není překážkou pro zodpovědnost a vedení. Dick, ačkoli je velmi mladý, dokáže převzít velení a vést ostatní. Dalším důležitým motivem je přátelství a vzájemná spolupráce. Členové posádky se navzájem podporují, což jim pomáhá překonat nebezpečí.

Kniha také ukazuje důležitost odvahy a schopnosti nevzdávat se ani v těch nejhorších situacích. V příběhu se často objevují těžká rozhodnutí, která ukazují, jak důležité je být odhodlaný a věřit si i v bezvýchodných situacích.

Závěr
"Patnáctiletý kapitán" je fascinující kniha, která ukazuje odvahu, zodpovědnost a důležitost spolupráce. Jules Verne vytvořil příběh plný napětí a dobrodružství, který oslovuje čtenáře všech věkových kategorií. Dick Sand je inspirativní postava, která dokazuje, že i mladý člověk může dosáhnout velkých věcí, pokud je odhodlaný a věří si. Tento román nás přenáší do světa námořních dobrodružství a ukazuje nám, jak důležité je nevzdávat se ani v těch nejtěžších situacích.







Životopis spisovatele: Jules Verne
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Patnáctiletý kapitán Verne, Jules 157 slov
Patnáctiletý kapitán Verne, Jules 342 slov
Patnáctiletý kapitán Verne, Jules 468 slov
Patnáctiletý kapitán Verne, Jules 136 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz