Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mykény

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Mykény
 
Titulek: Mykény
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
MYKÉNY - ( 2000 – 1200 př.n.l. )

Mykéňané (Achájci) se dostali do Řecka okolo roku 2000 př.n.l. Mykénská civilizace byla tvořena z počátku tvořena z vesnic, jejichž obyvatelé hovořili starou formou řečtiny. Kolem roku 1650 př.n.l. se z těchto vesnic stali opevněná města s rozvinutou architekturou a obchodem, jehož kvalita se mohla rovnat špičce Evropy. Počet takovýchto měst se pohyboval okolo dvaceti.

Rozmach a úpadek

Okolo roku 1450 př.n.l. si Mykény podmanili Krétu a započali se zakládáním kolonií v oblasti Rhodosu, Kypru a dalších míst v okolí Egejského moře. Vedli čilé obchodní styky s Egyptem, Féničany a Itálií. Asi v roce 1200 př.n.l. podlehli Mykény kočovným kmenům ( mořským národům ).

Mykénské hrobky

Před vznikem velkých měst a pevností pochovávali Mykéňané své vůdce v důmyslně propracovaných hrobkách ve tvaru úlu. Používali k tomu velkých kamenných kvádrů, které tvořili rozsáhlou kupoli. Jedna z největších mykénských hrobek patřila Áreovi a sloužila jako pokladnice. Měla vchod vysoký 6 metů, a prostor uvnitř se vyznačoval výškou 13 metrů, šířkou 14 metrů a bronzem posázenými zdmi. Hrobka měla symbolizovat slávu a bohatství svého majitele. Řemeslníci, kteří ovládali zpracování bronzu a zlata, které se dováželo z Egypta byli velmi žádaní. Zlatem se zdobily nejen hrobky, ale i nádoby a zbraně.

Důležité nálezy

Snad nejslavnější z mykénských památek je zlatá maska kterou nalezl archeolog Heinrich Schliemann. Domníval se, že patřila Agamemnonovi. Dnes se však vědci shodují na faktu, že pochází z doby asi o tři století starší.





Hodnocení: (hodnotilo 138 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info