Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chetité

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Chetité
 
Titulek: Chetité
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
CHETITÉ 1600 – 1200 př.n.l.

Bohaté a mocné království Chetitů vzniklo asi v roce 1650 př.n.l., když se v období válek spojilo několik menších městských států. Chetité pocházeli z různých kmenů a používali různé jazyky. Jedním z nich byl jazyk Chattijů, kteří jako první obývali Anatólii. Chetité jako první zpracovávali v té době nejtvrdší kov – železo.

Chetité měli mnoho let pod kontrolou velké zásoby železné rudy. Používali taká dvoukolové vozy, které jim dávali v bojích velkou sílu. Chetité byli velcí válečníci. Uctívali asi tisíc bohů a nejvýznamnějším z nich byl bůh bouře. V roce 1595 př.n.l. vyplenili Chetité Babylonii, ale nakonec se stáhli zpět do Anatolie. Postupem času obsadili Anatolii, Levant, i Sýrii a ohrozili moc Asyřanů a Egypťanů v těchto oblastech.

Chetité často přebírali od jiných národů kulturu a písmo. Z Číny si přivezli například koně. Ve společnosti měli velké slovo bohatí a zcestovalí lidé. Vrcholu dosáhla říše okolo roku 1300 př.n.l. Říše byla napadána různými kmeny (hlavně mořskými národy), a postupně se rozpadala. Chetité vytrpěli mnoho, ale nakonec po století válek byli poraženi a obsazeni Frýgy z Balkánu. Jediné co mělo dále na sousední národy velký trvalý vliv byla kultura.

Dodatek:
Chetitský jazyk patří s mnoha dalšími do chetito-luvijské větve indoevropských jazyků. Chetitštinu rozluštil v roce 1915 Bedřich Hrozný.

Chetitské písemnictví bylo poměrně bohaté. Dosud bylo nalezeno asi 20 000 textů ( hymny, texty historické a právnické, mýty..…. ) psaných klínovým písmem.





Hodnocení: (hodnotilo 184 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info