Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Babylon

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Babylon
 
Titulek: Babylon
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
BABYLON 1900 – 700 př.n.l.

Po útocích kočovných kmenů skončila nadvláda Uru nad Mezopotámií a okolo roku 1894 př.n.l. byla v Babylonu založena dynastie, která vládla celá 3 staletí.

Babyloňané začali ovládat jižní část Mezopotámie, když vládl jejich šestý král Chmmurappi (1792 – 1750 př.n.l.). Byl to velmi chytrý a schopný král. Sestavil řadu zákonů, které tuto neklidnou oblast stabilizovali.
Babylon se stal centrem Mezopotámie. Babylonská armáda byla velmi disciplinovaná a také úspěšná.
Dobyla městské státy Elam, Isin, Uruk a království Mari. Mezopotámie neměla pevně stanovené hranice, a proto byla velmi zranitelná. Kultura a obchod vzkvétali až do roku 1595 př.n.l., kdy byl Babylon vypleněn Chetity. Poté Babylon prosperoval jedno století pod vládou cizích mocností a nakonec ho na 500 let zastínila velká Asyrská říše.

Dodatek:

Babylonští matematici založili nedesátkový systém, z něhož vychází počet minut za hodinu a počet stupňů v kružnici ( 6x60 ) a dále rozvíjeli například astrologii, kterou převzali po Sumerech. Chamurappi se proslavil svým podrobným zákoníkem, který obsahuje známé části, například “oko za oko, zub za zub“. Zákoník byl opravdu všestranný a nenadržoval vyšším vrstvám před nižšími. Chamurappiho zákony jsou vytesány do kamene, na kterém rozmlouvá s bohem spravedlnosti Šamašem. Zákoník byl vždy všem na očích a byl tvrdě prosazován.





Hodnocení: (hodnotilo 117 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info