Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Starověký Egypt-Tutanchamon

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Starověký Egypt-Tutanchamon
 
Titulek: Starověký Egypt-Tutanchamon
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dnes Vám napíšu něco zajímavého o starověkém Egyptě. Doufám, že Vás to bude zajímat jako mě…

Tutanchamonova hrobka:

Téměř dvacet let hledal britský archeolog Howard Carter hrob krále Tutanchamona. Carter byl přesvědčen, že hrob leží někde v Údolí králů. V roce 1922 mu docházeli peníze a Lord Carnavon co mu jeho výpravu financoval byl netrpěliví. V údolí zůstávalo místo jež Carter dosud neprozkoumal. Nacházelo se blízko hrobu faraóna Ramesse IV. Carter přemluvil Carnavona a mohlo se začít kopat.

Po tři dny nenašli Carterovo dělníci nic zajímavého. Avšak 6. listopadu nastal obrat, který sotvakdo čekal. Když ráno přišel k vykopávkám vítalo ho ticho. Dělníci totiž odkryli strmé schodiště, na jehož konci byly zapečetěné dveře, nesoucí Tutanchamonovo jméno. Carter poslal hned lordovi telegram a poctivě čekal na jeho příjezd.

Po příjezdu lorda trvalo ještě pár dní než byla blokáda prolomena a přístupová cesta vyčištěna. Carter vstoupil dovnitř a vchod na konci chodby byl zapečetěn. Vytesal tedy v horním levém rohu malý otvor. Když byl otvor dost velký viděl něco co mu zatajilo dech. Všude se třpytily různé předměty a zlato, kupa zlata.

Za dveřmi ležel přímo pohádkový poklad, skrytý lidským zrakům přes 3000let. V první místnosti jež otevřeli byla předsíň vedoucí do pohřební komory. Poté byly otevřeny ještě tři další místnosti-malou chodbičku za předsíní, vlastní sarkofágovou komoru a pokladnici. Ve všech čtyřech místnostech byly krásné předměty. Carter je všechny postupně vyňal a zdokumentoval.

Dne 17. února 1923 se Carter konečně dostal do pohřební komory . Tam našel tři menší a nakonec jeden větší sarkofág. Uvnitř našel tři rakve a v té z čistého, dvaadvacetikarátového zlata našel Carter Tutanchamonovo mumifikované tělo. Jeho obličej byl překryt přenádhernou zlatou posmrtnou maskou, vykládanou zlatými kameny.

Mezi lidmi se roznášejí zvěsti o kletbě, která usmrtila několik lidí co se na této práci nějak podíleli, ale sám Carter zemřel přirozenou smrtí roku 1939 ve věku šedesáti čtyř let.


Smrt a posmrtný život ve starém Egyptě:

Staří Egypťané věřili v život po smrti a věnovali dlouhý čas přípravě na onen svět. Tím měla být bezstarostná země kdesi na západě označována jako
,, Západní království “. Prvořadou podmínkou pro poklidný život po smrti bylo vést řádný život. Po smrti, ale musel člověk podstoupit několik zkoušek jako například přeplavat Řeku mrtvých, projít Dvanácti branami, splnit požadavky zapsané v knize mrtvých… Po splnění všech zkoušek bylo dovoleno mrtvému přestoupit do onoho světa. Dále probíhaly různé rituály jako je například mumifikace a ukládání těl do pyramid a hrobek.






Hodnocení: (hodnotilo 167 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info