Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
 
Titulek: Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Angličané si založili na pobřeží Severní Ameriky 13 osad. První byla Virginie. Další byly New York, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Pensylvania, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Maryland, North Carolina, South Carolina, Georgia.
Kolonie postupem času bohatly a osadníci chtěli vzdělání pro své děti. Zakládaly se školy a univerzity (první z nich byl Harward - 1636). Roku 1701 byla založena univerzita Yales. V severních osadách bylo drobné zemědělství a zpracování surovin. Brzy se tam rozrůstala města. Na jihu byly velké farmy a bohatlo se tam na tabáku, cukrové třtině a bavlně. Mezi osadami byly měřítkem peníze, ale lidé si byli rovni. Anglie válčila a tím chudla. Začala své kolonie vyčerpávat daněmi. Nakonec chtěli do Severní Ameriky dovážet čaj, aby ho osadníci museli s daní vykupovat. Ti se v roce 1733 dohodli. Převlékli se za indiány a balíky s čajem v Bostonu naházeli do moře. Tato akce se nazývá Bostonské pití čaje. Roku 1774 se představitelé osad sešli v Philadelphii. Vytvořili si tam Philadelphia kongres a chtěli se osamostatnit. Roku 1775 došlo k 1. ozbrojenému konfliktu mezi britskými vojsky a osadníky. V městečku u Bostonu se posádka Britů pokusila osadníky odzbrojit. Vzbouřili se a začali proti Británii bojovat. Do čela osadníků se postavil George Washington. Nebyl voják, ale v boji měl zkušenosti. Farmářům se podařilo vítězit nad vojskem. Britové se totiž nedokázali domluvit a tak prohráli. 4. července 1776 bylo Thomasem Jeffersonem vydáno prohlášení nezávislosti.
Angličané znovu na osadníky poslali vojsko. Osadníci si přizvali na pomoc Francouze La Fayetta a spolu s ním roku 1777 u Saratogy porazili Angličany. 1781 u Yorktownu Angličané kapitulovali a 1783 ve Versailles byla uznána samostatnost osad, což je začátek USA. V Americe zanikla koloniální šlechta, její majetek byl spolu s majetkem Anglikánské církve vyvlastněn a následně přidělen farmářům. Volit mohli pouze muži, kteří odváděli daně. USA byly prohlášeny demokratickou republikou a roku 1787 v severních státech zrušili otrokářství. Roku 1781 byly vydány články konfederace, což byla jakási prozatímní ústava. Nastala hospodářská krize a proto byly vydány papírové bankovky. Tím se ale nic nevyřešilo a tak byla snaha posílit ústavu. Roku 1787 byla navržena ústava nová a 1789 byla schválena. Zákonodárná moc byla tvořena kongresem, sněmovnou reprezentantů a senát.





Hodnocení: (hodnotilo 139 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info