Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Makedonie a její vzestup. Říše Alexandra Velikého

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Makedonie a její vzestup. Říše Alexandra Velikého
 
Titulek: Makedonie a její vzestup. Říše Alexandra Velikého
Datum vložení: 14.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Makedonie:V době postupujícího úpadku řeckých městských států rostl význam Makedonie.Ležela na sever od Řecka.Byla to hornatá krajina s bohatými lesy a pastvinami.Její obyvatelé,Makedoňané,byli příbuzní Řeků.Živili se chovem skotu,koní a zemědělstvím.V čele makedonského státu stál král.Vykonával funkci nejvyššího kněze,soudce a velitele vojska.Oporou jeho moci byla rodová šlechta a její vojenské družiny.Základy mocenského vzestupu Makedonie položil král Filip II. Především vytvořil silné makedonské vojsko,jehož byl vrchním velitelem.Jádrem vojska se stali vojáci,vyzbrojeni dlouhými oštěpy a meči.Posílil tak stát vojensky.Pečoval však také o hospodářský rozvoj.Makedonie bohatla z vývozu dřeva,které nakupovaly řecké státy na stavbu lodí.Filip s Řeky udržoval čilé styky.Zval zkušené řecké řemeslníky,aby se od nich Makedoňané učili zručnosti a dovednosti.Všechna Filipova opatření směrovala k jedinému cíli-vytvořit silný stát,který by byl schopen ovládnout celé Řecko.Filip vytčeného cíle dosáhl.Poražené řecké státy donutil uzavřít spolek,který podřídil makedonské nadvládě.Samostatnost řeckých států skončila.Filip obratně posílil své vítězství tím, že vyhlásil společný boj všech Řeků proti Persii.Většina Řeků s bojem souhlasila. Jedny lákala bohatá kořist, druzí doufali, že ovládnutím Persie získají nové možnosti vyvážet své zboží do zemí Asie. Avšak Filip, dřív než mohl výpravu uskutečnit, byl zavražděn. Na trůn nastoupil Filipův 12. letý syn Alexandr.Byl vzdělaný, ctižádostivý a cíle vědomý.Vynikl jako mimořádně schopný vojevůdce.Jeho snem bylo vytvořit světovou říši. Urychleně dokončil válečné přípravy proti Persii a vytrhl proti ní.Vítěznými boji vytvořil Alexandr mohutnou světovou říši.Stanul v jejím čele jako král, který měl zcela neomezenou moc a požíval božských poct. Zaujímal podobné postavení jako kdysi panovníci ve staroorientálních státech.





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info