Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sparta (stát starověkého Řecka)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Sparta (stát starověkého Řecka)
 
Titulek: Sparta (stát starověkého Řecka)
Datum vložení: 21.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dórské kmeny,které pronikly do nejjižnějšího cípu poloostrova Peloponésu,vytvořily v této oblasti samostatné státy.Nejvýznamějším z nich byla Sparta.Oblasti do nichž Sparťané pronikli,byly již dříve osídleny.Usedlé zemědělské obyvatelstvo si podmanili a zmocnili se jeho půdy.V době příchodu žili Sparťané ještě v rodovém zřízení.Půda,které se zmocnili,se stala společným majetkem všech Sparťanů,majetkem spartského státu.Týž osud stihl i porobené obyvatelstvo.Půda byla rozdělena podle počtu spartských rodin.Každé rodině byl přidělen pozemek a s ním i určitý počet rodin zotročeného obyvatelstva,heilótů.Heilóti,kteří obdělávali půdu,museli velkou část úrody odevzdat svým pánům.V okrajových oblastech spartského státu žili obyvatelé Sparťanům příbuzní.Byli osobně svobodní.Mohli samostatně provozovat řemesla a zabývat se obchodem.Neměli však občanská práva.Počet zotročeného obyvatelstva byl mnohonásobně vyšší než počet Sparťanů.Udržet nadvládu nad takovým množstvím heilótů mohli Sparťané jen trvalým vojenským násilím.(Vláda většiny nad menšinou se nazývá vojenská oligarchie.)Bojová cvičení a války byly jediným jejich zaměstnáním.Spartští muži trávili celé dny ve vojenských táborech,aby byli neustále připraveni nastoupit k boji.V táborech měli také společné obědy,na které přispívali určitým množstvím potravin.Sparta měla výborné těžkooděnce.Výchova chlapců:nebyla svěřena rodině.Ujímal se jí stát.Jejím cílem bylo vychovat z nich tělesně zdatné,slepě poslušné a statečné vojáky.Vzdělanost měli jen nejnutnější(čtení,psaní),museli však dokonale znát nazpaměť SPARTSKÝCH ZÁKONŮ.Výchva dívek:byla svěřena rodinám.Matky o ni pečovaly tak,aby z nich vyrostly zdravé a zdatné ženy.Museli umět pečovat o domácnost.I ony musely spoustu času věnovat tělesným cvičením.Kromě toho se učily hudbě,tanci a zpěvu.Vzdělání měli stejné jako chlapci.Výbojnými válkami ovládli Sparťané i jihozápad Peloponésu.Jeho obyvatelé si porobili a proměnili v heilóty.Většina ostatních peloponéských států,aby zajistila svou samostatnos,uzavírala raději se Spartou spojenecké smlouvy.Na jejich základě se Spartě podařilo vytvořit peloponéský spolek,který zcela podléhal jejímu vlivu.V čele spartského státu stáli dva králové.Neomezenou moc však měli jen v době války.V míru rozhodovala rada starších,kterou tvořili starci z nejvznešenějších šlechtických rodů.Dohlíželi na to,aby všichni Sparťané plnili své povinnosti.Dbali také o to,aby se nic neměnilo na státním zřízení.Neměnnost spartské společnosti a jejího zřízení znemožňovala pokrok v zemědělství,řemeslech a obchodu.Brzdila také rozvoj vědy a umění.Mocensky se však Sparta vedle Atén stala nejvlivnějším státem.





Hodnocení: (hodnotilo 168 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info