Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Uvod do Chetitu

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Uvod do Chetitu
 
Titulek: Uvod do Chetitu
Datum vložení: 22.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V době od 18. do 13. st. př. n. l. starověký stát vytvořený indoevropskými Chetity, s centrem v Anatólii a s hlavním městem Chattušaší. Na rozdíl od sousedních orientálních despocií byla pro chetitskou říši charakteristická zejména vojenská hlediska státní moci (vytváření vazalských, většinou nárazníkových států). Sjednocovací proces chetitské říše začal Anitaš a v expanzivní politice pokračovali Tabarnaš I., Chattušiliš I. a zejména Muršiliš I., který dobyl Babylón. Po dočasném úpadku a dynastických zmatcích, které ukončil Telipinuš, došlo za Šuppiluliumaše I. opět k novému rozmachu. Byla ovládnuta Sýrie, severní Foinikie a maloasijské pobřeží. Na konci 14. a začátku 13. st. př. n. l. došlo k vleklému konfliktu s Egyptem, kdy chetitská říše uhájila svoji nezávislost v jedné z největších bitev starověku u Kadeše okolo roku 1300 př. n. l. a uzavřela mír s Ramessem II. Oslabená chetitská říše však poté ale nedokázala vzdorovat vpádu mořských národů a kolem roku 1200 př. n. l. zanikla.





Hodnocení: (hodnotilo 35 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info