Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

MAKEDONIE

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > MAKEDONIE
 
Titulek: MAKEDONIE
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Makedonie je země prudkých řek a vysokých hor, z nichž mnohé jsou porostlé lesy tvořenými buky, duby a borovicemi. Země je součástí většího historického území rovněž zvaného Makedonie, o které se bojovalo v balkánských válkách v roce 1912 a 1913. Tyto války vedly k tomu, že většinu území zabralo Srbsko. V roce 1918 se srbská Makedonie připojila k CHorvatsku, Srbsku a Slovinsku a společně vytvořily federaci států. V roce 1991 země vyhlásila nezávislost jako Makedonská republika. Tento název popudil Řecko. Starověká Makedonie bývala součástí řeckého světa a severní část Řecka se dosud nazývá Makedonie. Někteří Řekové se obávají, že by se nová republika mohla pokusit zabrat i řecké území. Makedonie však trvala na tom, že to není pravda. Její název začal být všeobecně uznáván.

Většinu obyvatel tvoří Slované, další velkou skupinou jsou Albánci. Přibližně polovina populace žije ve venkovských oblastech. Zabývá se zemědělstvím, pěstováním tabáku a kukuřice či těžbou dřeva. Čtyři z deseti obyvatel pracují v průmyslu, ve výrobě produktů z cementu, oceli či bavlny. Část populace pracuje v těžebním průmyslu. Těží rudy mědi, olova, zinku a chromitu. Většina továren a podniků byla v době komunismu ve vlastnictví státu a dosud jsou majetkem vlády. Mnoho průmyslových odvětví se soustředˇuje v okolí hlavního města, jež bylo zničeno při zemětřesení v roce 1963. Bylo však rychle obnoveno.





Hodnocení: (hodnotilo 73 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info