Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jack rozparovač

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Jack rozparovač
 
Titulek: Jack rozparovač
Datum vložení: 9.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ROČNÍKOVÁ PRÁCE
Jack Rozparovač

Hana Rážová

Sekunda

Osnova:
1. Proč Jack Rozparovač
2. Kdo to je
3. O knize „Z Pekla“
4. Něco o jeho obětích
5. Obrázková příloha


Použitá literatura
1. Z Pekla (Alan Moore)-Byl i zfilmován
2. Portrét vraha-Jack Rozparovač (Jack Ripper)
3. Televizní kanál Discovery
4. http://www.novinky.cz/koktejl/85894-jack-rozparovac-byla-pry-zena.html
5. http://www.spsmvbr.cz/cesky/os_stranky/jedlicka/muzeumzla/rozparovac/jacek.htm)

Proč Jack Rozparovač


Téma Jack Rozparovač jsem si vybrala,jelikož jsem se o této osobě poprvé dozvěděla na jednom z televizních kanálů.Šlo o kanál Discavery,který se zabýval právě tématikou nejznámějších vražd světa.
Byl to chvílemi velmi morbidní,ale zároveň velmi zajímavý pořad, který mě přiměl k zamyšlení nad některými osobnostmi v něm zmíněnými. Bylo jich zde zmíněno několik, od vraha známého jako Zodiak,nebo Manson. Vybrala jsem si toho, který mě zaujal nejvíce a o kterém jsem se chtěla dozvědět něco víc, proto jsem se rozhodla, že právě on bude tématem mé ročníkové práce z dějepisu. Myslím si, že tato osoba se s jistým druhem historie a dějin pojí, i když negativně, nicméně ne všechny dějinné události byly pozitivního ražení.


Kdo to je

Jack Rozparovač (anglicky Jack the Ripper) byl vrah, který byl mezi srpnem a listopadem 1888 podezřelý, že v uličkách chudinské čtvrti Whitechapel na východě Londýna (East End) v několika pár týdnech roku 1888 zavraždil 5 prostitutek.
. Všechny žily v okruhu sotva pěti set metrů od sebe, tři z nich ve stejné ulici, dvě dokonce ve stejném domě. V této čtvrti žilo kolem 1.200 prostitutek. Jeho totožnost je neznámá, nikdy nebyl dopaden.
Počet obětí tohoto vraha není znám mimo všechny pochybnosti, nejčastěji se hovoří o pěti vraždách (jinak se počty pohybují od 4 do 9). První zavraděnou byla Mary Ann Nicholsonová. Poté Catharine Eddowesová, Annie Chapmanová, Mary Jane Kellyová, Mary Nicholsová a Elizabeth Strideová. Ženy byly nejprve uškrcena, potom jej vrah položil na zem a podřízl jim hrdlo, nakonec tělo rozporcoval. Podle toho, jak byla těla rozřezána, se usuzuje, že vrah měl podrobnější znalosti anatomie.
V průběhu vyšetřování dostávaly noviny dopisy – údajně – od vraha (v jednom z nich se podepsal jako Jack Rozparovač). V jednom balíčku byla ledvina, v té době možné zjistit zda ledvina patří nějaké oběti či ne.. Příběh tohoto sériového vraha zaujal mnoho spisovatelů např.Alan Moore. Dnes se vědci domnívají,že dopisy nepsal sám vrah.
V roce 1991 byl v domku na londýnském předměstí nalezen deník údajně Jacka Rozparovače. Jako autor byl identifikován James Maybrick. Celkem 12 znalců podrobilo deník o 65 stranách rozsáhlým pozorováním . Část znalců došla k názoru, že sice nelze jednoznačně potvrdit, že patří Jackovi, ale také není možné deník označit za padělek. Identita Jacka Rozparovače nebyla nikdy spolehlivě zjištěna

O knize a filmu „Z pekla“

Z pekla", tak nadepsal svou obálku legendární vrah Jack Rozparovač. Nyní nás v kinech uvítá nové filmové rozpracování osvědčeného tématu v podání bratrské dvojice Alberta a Allena Hughesových. Kromě divácky oblíbeného žánru nás má do kina nalákat i herecké obsazení v čele s Johnny Deppem a také to,že se snímek převážně natáčel u nás v české republice.
Po stopě Jacka Rozparovače se vydává mladý inspektor Fred Abberline (Depp), který brzy dává svou pozornost na muže vzdělané v medicíně, protože brutální vraždy jsou provedeny s až šokující chirurgickou přesností. Abberline proto vyhledá, i přes protesty svých nadřízených, pomoc u lékaře královské rodiny Sira Williama Gulla (Ian Holm). Spojitost mezi obětmi odhalí prostitutka Mary Kelly (Heather Graham), která se se zavražděnými dobře znala a zdá se, že i její život je ve smrtelném nebezpečí.
Filmy bratří Hughesových jsou u nás velmi neznámé, ale již podle jejich námětů se dalo tušit, že v tématu Jacka Rozparovače přibarví fakta. A to také udělali a jejich "Z pekla" není v žádném případě obyčejná detektivka, ale řízný detektivní horor. Označení "do 18 nepřístupný" je více než na místě, protože drsné podsvětí špinavých londýnských ulic a především vraždy samotné jsou znázorněny maximálně realisticky až naturalisticky.
Abberlinova drogová závislost tak přináší do filmu další prvek - krvavé vize a sny. Celkový dojem tak, podle mého názoru, kazí jen povinné milostné vzplanutí mezi Abberlinem a Kelly, které je příliš prvoplánové a úplně ruší temnou náladu filmu. Neodpustím si nepochválit mého oblíbence Robbie Coltranea ("Bedna", "Jeden svět nestačí"), jehož postava seržanta Godleyho, inspektorova nejlepšího přítele, má poměrně malý hrací prostor. Z pekla" je drsná detektivka, která rozhodně není pro slabé nátury. Bratři Hughesové předvedli, že režisérské řemeslo ovládají skvěle a Johny Depp je neodolatelný jako vždy.

Oběti:

Marie Ann Nicholsová, (Marie dívčího jména Ann Walkerová, přezdíval “Polly”), narozený 26. srpna 1845, a zabita v pátek, 31. srpna 1888.

Annie Chapmanová, (dívčí jméno Eliza Ann Smithová, přezdíval “tmavý Annie”), narozený v září 1841 a zabita v sobotu, 8. září 1888.

Dlouhý krok Elizabeth, (dívčí jméno Elisabeth Gustafsdotter, přezdíval “dlouho Liz”), narozený ve Švédsku 27. listopadu 1843, a zabita v neděli, 30. září 1888.

Kateřina Eddowes, (používal aliasy “Kate Conwayová” a “Marie Ann Kellyová,” od příjmení jejích dvou druhů Thomas Conway a John Kelly), narozený 14. dubna 1842, a zabita v neděli, 30. září 1888

Pět kanonických vražd bylo obecně spácháno v temnotě noci. Přesto každý případ se lišil od tohoto vzoru v nějakém způsobu. Nichols byla jediná oběť která,se ocitla na Marie Jane Kellyová, (volal sebe “Marie Jeanette Kellyová” po výletě do Paříže, přezdíval “Gingerovi”) údajně narozený v jeden město Limerick nebo kraj Limerick, Munster, Irsko ca. 1863 a zabita v pátek, 9. listopadu 1888 v otevřené ulici. Hlavní problém v identifikování, které bylo a bylo ne oběť trhacího stroje je velké množství strašných útoků proti ženám během této éry. Většina expertů směřuje k hlubokým hrdelním lomítkům, zmrzačením k břichu oběti a genitální oblasti, odstranění vnitřních orgánů a progresivním obličejovým zmrzačením jako charakteristické rysy Jacka trhacího stroje.


Perličky

Canberra - Ve snaze rozlousknout jednu z největších kriminalistických záhad všech dob - zjistit identitu Jacka Rozparovače - testovali australští vědci pomocí technologie vyvinuté v jejich zemi vzorek 118 let staré DNA. Domnívají se, že ten pravděpodobně patří pověstnému britskému sériovému vrahovi. A hleďme, co jim vyšlo - částečně ženský portrét.

Výstřižky z filmu „Z pekla“

Výstřižek z Jackova deníku





Hodnocení: (hodnotilo 109 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info