Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Písma- Klínové a Hieroglyfy a Papyrus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Písma- Klínové a Hieroglyfy a Papyrus
 
Titulek: Písma- Klínové a Hieroglyfy a Papyrus
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Klínové písmo

Klínové písmo vzniklo na začátku 3. tis. př. n. l. v Sumeru abstrakcí původně sumerského obrázkového písma.
Základem ke klínovému písmu byly čtyři druhy klínů: kolmý, vodorovný, šikmý a sdružení dvou šikmých klínů: Klínové písmo vzniklo různým kombinováním, sestavováním a sdružováním těchto čtyř základních klínů.Původně se psalo zprava doleva shora dolů. Protože se ale při psaní písmo smazávalo píšící rukou, přešlo se k lepšímu způsobu. Psalo se vodorovně zleva doprava. Jednotlivé znaky se tak stočili o 90° doleva. Psalo se rákosovým pisátkem na hliněné destičky a patrně i na jiné materiály Sumerské klínové písmo obsahovalo asi 600 znaků s početnými kombinacemi
Hieroglyfy

Klínové písmo bylo časem nahrazeno hieroglyfy. Hliněné destičky a kovové plátky do níž se písmo rylo , později nahradil papyrus.Hieroglyfy patří k nejstarším číselným soustavám Pro čísla 1-9 mělo toto písmo krátké čárky, pro 10 znak ve tvaru obráceného U, pro 100 kudrlinku, pro 1000 lotosový květ,pro 10 000 ukazováček, pro 100 000 pulce a pro milion člověka se zvednutýma rukama.
Papyrus

Slovo papyrus pochází z latinského jména rostliny (Cyperus Papyrus) ze které je tento předchůdce dnešního papíru vyroben.Ve staroegyptštině se mu říkalo cófy.

Jak se zhotovoval papyrus a něco o něm
Papyrus je rostlina, která dorůstala výšky až 6-ti metrů.Stvoly této rostliny se nejdříve oloupaly a nařezaly na asi 40cm dlouhé tyče a potom podélně rozřezaly na velmi tenké proužky.Tyto proužky se pak kladly vedle sebe na tvrdou podložku aby se nepatrně překrývaly.Přes tuhle vrstvu se kladla druhá a to tak že první byla vodorovná a ta druhá svislá.To všechno se pak tlouklo,lisovalo a hladilo.Proužky se spojily tekutinou, která z nich při lisování vytekla a pak se sušily a znovu uhladily.Výsledný výtvor měl bílou barvu, která až po několika tisíciletích zhnědla. Písaři do něj zaznamenávali inkoustem pomocí rákosových pisátek nebo zvláštních kovových trubiček se zúženým koncem.





Hodnocení: (hodnotilo 324 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info