Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rozdělení domu

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Rozdělení domu
 
Titulek: Rozdělení domu
Datum vložení: 19.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rozdělení domu

V tomto prostoru se soustřeďoval život obyvatel, jenž byl oddělen od vnějšího světa obvodovou zdí. Podobně jak je tomu ve Středomoří i dnes, ústila do ulice pouze velmi malá okénka či větrací otvory, aby se zabránilo průniku slunečních paprsků do vnitřních částí domu. Nejlepší pokoje byly umístěny na severní straně, což nebylo náhodné. Právě tato poloha umožňovala pronikání slunečních paprsků v zimě, v létě potom účinně bránila vstupu spalujícího slunce a poskytovala příjemný chládek. V této části domu se většinou nacházel pokoj pána domu. V domech dále byly ložnice, kuchyně, spižírna, koupelna; poměrně zřídka se setkáme s rozdělením domu na část mužskou a ženskou.
Podlahy domů tvořila ve velké většině případů pouze udusaná hlína, jen u velmi přepychových staveb zdobily místnosti v mužské části domu nákladné mozaiky, které imitovaly textilní koberce. Mozaiky mohly tvořit přírodní oblázky omleté mořem, které byly zasazovány do maltového podkladu. Na dokonalejší mozaiky se používaly kamínky otesané do tvaru kostiček, které umožnily vytvořit složitější tvary.





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info