Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Člověk lovec

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Člověk lovec
 
Titulek: Člověk lovec
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Asi před 2 000 000 let se objevil mnohem vyšší druh rodu Homo,nazvaný Homo ergaster.Ergasteři byli prvními tvory,jejichž tělo se podobalo našemu.Měli dlouhé nohy a rovná záda. Dospělí ergasteři byli 1,6m vysocí,vážili 65kg a měli objem mozkovny 850cm 3 ,což je více než polovina naší. Ergasteři se neomezovali pouze na hledání potravy jako Homo habilis,ale lovili i velká zvířata. K lovu a krájení masa si opracovávali kameny-štípali pazourek a vytvářeli dvousečné čepele nebo ,,pěstní klín".Odborníci tomu říkají acheulská výroba nástrojů. Při lovu museli pracovat společně.Spolupráce byla kličem k jejich úspěchu-a zřejmě vedla k rychlému vývoji řeči. Ergasteři si zřejmě těla omalovávali červeným okrem. Krátce po ergasterovi přišel Homo erectus(člověk vzpřímený). Pozůstatky Homo erecta byly nalezeny daleko od Afriky,až na Jávě.Jeho kamenné nástroje,nalezené na indonéském ostrově Flores a staré asi 700 000let,dokazují,že ovládal plavbu na člunu. Homo erectus se naučil rozdělávat oheň,mohl tedy žít na chladnějších místech a díky vaření rozšířit svůj jídelníček.





Hodnocení: (hodnotilo 141 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info