Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Doba kamenná

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Doba kamenná
 
Titulek: Doba kamenná
Datum vložení: 20.9.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dobou kamennou začínají dějiny lidstva. Před necelými dvěma miliony let se lidé naučili vyrábět nástroje a zbraně z kamene. Už předtím uměli používat kosti a dřevo, ale kámen ještě ne. Hledali hodně tvrdé kameny, které šikovně štěpili na ostré části, ze kterých pak vyráběli např. pěstní klíny, štíty a pazourky.
Dobu kamennou dělíme na tři delší časové úseky – paleolit, mezolit, neolit.

Na počátku doby kamenné byli lidé lovci a sběrači. Před chladem a vlhkem je chránily jeskyně. V průběhu doby kamenné se z nich však stávali chovatelé dobytka nebo rolníci. Začali si stavět chýše ze dřeva a kostí. Místo střechy používali kůže.
Ve střední době kamenné měli lidé přesné místa, na kterých pořádali náboženské oslavy a také kde pohřbívali své mrtvé. V mladší době kamenné už lidé pěstovali obilí, chovali domácí zvířata, tkali oděvy, tvarovali nádoby, a začali malovat. Malby z tohoto období se nám dochovali v jeskyních až doteď. Doba kamenná skončila, když se lidé v Egyptě, Asii i Evropě naučili zpracovávat železo a odlévat bronz. Tak začala doba bronzová a později doba železná.





Hodnocení: (hodnotilo 272 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info