Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mumie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Mumie
 
Titulek: Mumie
Datum vložení: 2.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
MUMIE

Mumie jsou vlastně těla mrtvých, která byla mumifikovaná, což znamená, že těla se uměle vysoušela, aby bylo zabráněno jejich přirozenému rozkladu.
Tento způsob uchovávání mrtvých těl se používá po celá tisíciletí až do dnes, jen v různých podobách. K nejznámější civilizaci, která tento zvyk uplatňovala, patří Egypt, jehož obyvatelé věřili, že smrtí člověka život nekončí. Naopak. Věřili, že smrt je pouze přechod do jiného světa, a proto těla mrtvých na onen svět náležitě připravili. Aby mohl mrtvý žít věčně, muselo být jeho tělo neporušeno i po smrti. Což zabezpečovala právě mumifikace, při které balzamovači tělo nejprve pečlivě umyli a zbavili veškerého ochlupení. Poté háčkem, zavedeným do nosu, prolomili čichovou kost, kudy z části mozek vyjmuli a z části jej rozpouštěli pomocí roztoků. Pak stačilo tělo otočit hlavou dolu a obsah mozkové dutiny prolomeným otvorem vytekl.

Dále bylo otevřeno břicho mrtvého a odstraněny vnitřní orgány. V těle zůstaly obvykle jen ledviny a srdce, které sloužilo jako údajné sídlo duše a myšlení. Poté byly vyjmuté vnitřnosti umyty, usušeny a uloženy do kamenných nádob, zvaných knopy. Po vynětí vnitřností následovalo vysoušení těla. Mrtvola se obložila plátěnými balíčky suchého natronu, což byla (je) látka, která dokázala (vsáknout, pohltit, absorbovat) vlhkost tělesných tkání. Tato fáze trvala zhruba 30 dní. Poté se povrch těla zbavil všech nečistot a několikrát natřel vonnými oleji, aby získal vláčnost. Tělo Egypťané upravovali do podoby, jakou mělo za živa. Například místo očí vkládali kameny, kosti či dřeva domalované černou barvou. V další fázi natírali hlavu olejem, parfémovali celé tělo a prováděli masáž zad. Poté celé tělo zabalili do žluté nebo červené lněné látky. Prsty ovázali úzkými obinadly a na ně u krále navlékali zlato. Následovalo druhé natírání hlavy olejem a hned po něm ovazovali celé tělo obinadly. Po třetím natření hlavy, která byla již zavinutá, začali ovíjet jednotlivé končetiny. V záhybech obinadel ukrývali ochranné amulety nebo skaraby (brouci). Na ovinutí jedné mumie bylo používáno až 375m2 plátna.
Prováděla se také mumifikace zvířat, o které asi málo kdo ví, ale dle nálezů patří k častějším, než mumifikace lidská. Nejčastější mumie zvířat obsahovaly kočičí, krokodýlí, psí a ptačí těla. Některá takto mumifikovaná zvířata byla domácími mazlíčky, jejichž majitel chtěl, aby ho jeho přítel doprovázel i v posmrtném životě. Některé mumie naopak byly vytvářeny kněžími a prodávány obyčejným lidem k uctívání. Zvířecí mumie byly natolik žádané, že se mnoho lidí uchylovalo k padělkům. Rentgenové paprsky v dnešní době ukázaly, že mnoho ze schránek obsahovalo bláto, slámu a náhodné kosti nežli skutečné mumie zvířat.





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mumie Balderston, John L. 1906 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info