Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kroměříž

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Kroměříž
 
Titulek: Kroměříž
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Památky Kroměříže

Biskupské předzámčí

Vstup do biskupské čtvrti, rozložené za hradbami severozápadně od zámku, uvádí Mlýnská brána. Monument je posledním zachovaným vstupním portálem města. Od brány následuje ulice Na Sladovnách, na níž se nacházejí pozoruhodné památky: klasicistní budova s kašnou – Maxmiliánův vodovod a přístupná biskupská mincovna.

Arcibiskupský zámek
Adresa - Sněmovní náměstí 1

Patří k nejvýznamnějším památkám České republiky. V polovině XIII. století zde vystavěl biskup Bruno ze Schauenbruka první gotickou pevnost. Do dnešní barokní podoby nechal rezidenci přestavět milovník umění biskup Karel Lichtenštejn Kastelkorn. Rekonstrukce probíhala dle návrhů architektů F. Luchesea, G. P. Tencally, postupně od r. 1868. Se jménem biskupa je současně také spjat vznik unikátní zámecké obrazárny a neméně jedinečné Květné zahrady. Jedinečnou součástí zámku je Podzámecká zahrada. V centru upoutá půlkruhová pompejánská kolonáda. U zámku stojí Colloredová kolonáda a biskupská mincovna.

Historické sály zámku

Kroměřížský zámek má v 1. 2. patře instalovány jedinečné sbírky. Monumentální schodiště vede do Lovecké síně, zdobené trofejemi i aranžovanými zbraněmi, odtud do Růžového salonu a přes Carský salonek do Poradní síně, který obsahuje spolu s malou jídelnou velmi působivou galérii starých sbírek prvního arcibiskupa Colloredo-Wallse.
Vyvrcholení prohlídky prvního patra představuje Sněmovní sál- dějiště Kroměřížského sněmu z let 1848-1849. Je dekorován bohatou štukovou výzdobou M. A. Kellnera a nástropní malbou F. Adolfa z Freenthalu. Všechny prostory jsou také vybaveny pozoruhodným mobiliářem.
Muzeum Kroměřížska
PAMÁTNÍK MAXE ŠVABINSKÉHO – GALÉRIE V PODLOUBÍ
Adresa - Velké náměstí 38

Roku 1993 bylo v Kroměříži ustaveno muzejní kuratorium, jež převzalo neobyčejně bohatou soukromou sbírku místního knihtiskaře Slováka. První muzejní expozice byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1934. V roce 1951 se muzeum přestěhovalo do státního zámku v Kroměříži, kde získalo pro svou činnost rozsáhlé prostory. Vzniklo významné Uměleckohistorické muzeum. To však bylo v roce 1970 zrušeno, až nově vzniklo Okresní muzeum v Kroměříži, později nazvané Muzeem Kroměřížska. Sídlem muzea se stal pozoruhodný měšťanský dům, situovaný v centru západní fronty na náměstí. V něm byla instalována rozsáhlá expozice kroměřížského rodáka a jednoho z nejvýznamnějších českých malířů Maxe Švabinského (1873-1962).

Velké Těšany-větrný mlýn
Adresa – Samota

Větrný mlýn byl postaven v roce 1827. Jeho posledním mlynářem byl František Páter, popravený německými nacisty. Od té doby bylo zařízení mimo provoz. Počátkem 70. let, kdy hrozilo úplné zničení, převzalo stavbu kroměřížské muzeum a byla provedena rozsáhlá rekonstrukce.Zpřístupnění expozice proběhlo v roce 1979 , ale v roce 1980 byl mlýn vyvrácen vichřicí. Poslední majitel J. Páter zařízení opět obnovil, vyměnil hlavní hřídel (převezenou z vyvráceného mlýna ve Zdounkách). Mlýn je celodřevěný , tzv. beraního typu. Křídla mají délku 8m, hlavní pohonné palečnicové kolo má průměr 3m. Veškerá zařízení mlýna jsou provozuschopná a návštěvníkům na požádání předváděna. Ve mlýně je zachováno původní zařízení pocházející z roku 1827.

Podzámecká zahrada
Adresa: Sněmovní náměstí1

Celý areál pokrývá plocha 64 hektarů, od západu k východu dosahuje délky 1 km. Jihovýchodní okraj lemuje Dlouhý rybník zakončený Rybářským domkem. Na ostrůvku v centrálním Divokém rybníku stojí Čínský pavilon, na západě se rozkládá Chytkův rybník. Zajímavá je Pompejánská kolonáda, umístěná v centru parku.
Samostatnou částí areálu je italská zahrada Giardino secreto. Byla vybudována v hradním příkopu před 300 lety.





Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info