Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gotický sloh v Čechách

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Gotický sloh v Čechách
 
Titulek: Gotický sloh v Čechách
Datum vložení: 20.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Gotický sloh v Čechách

V polovině 12.století vznikl ve Francii nový umělecký sloh- gotika. Dosti rychle se šířil praktický po celé Evropě a nahradil postupně románský sloh. K nám pronikla od druhé poloviny 13.století. Gotika vznikla sice ve stavitelství, představovala však ucelený umělecký styl, který podobu čtyř staletí ovlivňoval kulturní život západní, střední i jižní Evropy.
Architektura
Gotická architektura se oprostila od masivnosti románského slohu. Stavby překvapovaly lehkostí, velkým vnitřním prostorem, který osvětlovala okna zakončená lomeným obloukem. Okna, často dovedně zdobená barevnými skly, byla tak veliká, jako by stavby ani neměly stěny. Typickou stavbu nového slohu představovala katedrála. Její zdi značně převyšovaly střechy městských domů. Věže dosahovaly nejednou výšky přes sto metrů.
Pro katedrálu je charakteristický zejména systém opěrných pilířů a oblouků, který zvnějšku obepínal stavbu. Pilíře byly ukončeny vysoko čnějícími fiálami. Jednalo se o kamenné články ve tvaru štíhlého jehlanu, zdobené různými rostlinnými motivy. Typickým rysem se stala rovněž žebrová klenba. Pomocí ní bylo možné doslova tvarovat klenbu katedrály do velmi různorodých ornamentů. Jednotlivá žebra měla podobu lomených oblouků. Lomený oblouk zakončoval rovněž bohatě zdobené portály.
Stavby katedrál nebylo mnohdy snadné dokončit. Většina těchto chrámů se budovala po několik století. Nejlépe to ukazuje stavba katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Základní kámen byl položen roku 1344. Na konci 14.století došlo k přerušení z poloviny hotové stavby. Dokončena byla až v našem století, v roce 1929. Prvním stavitelem chrámu byl Francouz Matyáš z Arrasu. Po jeho smrti v díle pokračoval architekt a sochař Petr Parléř.
Gotický sloh se uplatňoval jen při budování chrámů, ale ovlivnil i stavbu hradů, měšťanských domů, radnic, městských bran a věží i mostů.
Sochařství a malířství
Nejčastějšími náměty gotického sochařství a malířství byly madony a piety, vztahující se k nejvýznamnějším momentům života Ježíše Krista. Madona je zobrazením Panny Marie s malým Ježíškem, pieta zpodobňuje Pannu Marii s Kristovým tělem sňatým z kříže.
Malířství i sochařství se v Čechách rozvíjelo zejména ve druhé polovině 14.století. Vedle nástěnných maleb vznikaly i první deskové obrazy. Sochaři vytvářeli svá díla ze dřeva nebo z kamene. Umělce z té doby neznáme obvykle jménem. Výjimku představuje Theodorik, dvorní malíř Karla IV: Pracoval například na malířské výzdobě Karlštejna. Další významné malíře nazýváme podle jejich hlavních děl: Mistr vyšebrodského oltáře a Mistr třeboňského oltáře. Kolem roku 1400 dosáhlo malířství a sochařství svého vrcholu. Tehdy vznikaly půvabné madony či oduševnělí světci krásného slohu, jak se česká gotika tohoto období nazývá.





Hodnocení: (hodnotilo 323 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info