Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jezuité a Ignác z Loyoly

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Jezuité a Ignác z Loyoly
 
Titulek: Jezuité a Ignác z Loyoly
Datum vložení: 20.9.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jezuité

Založení:r.1534
Zakladatel:Ignác z Loyoly
V cizím jazyce: Societas Iesu-v překladu tovaryšstvo Ježíšovo
Jezuitský řád se liší od jiných řádů svým slibem přísné poslušnosti vůči papeži, dále pohyblivostí členů řádu a zřeknutím se společné chórové modlitby a řádového šatu. Provinciálové, vedoucí řádových provincií, volí řádového generála, který řídí řád z Říma. Přijetí noviců (začátečníků) do řádu předchází dlouhé a důkladné uvedení do všech záležitostí katolické církve.Do Prahy přišli první jezuité v roce 1556. U příležitosti tridentského koncilu vystoupil řád poprvé s vyhlášením zastavit šíření bludů a herezí a podporovat misie. Podporováni katolickými vládami se jezuité od té doby angažovali v celé Evropě na univerzitách a školách. Tím, že řád získával svůj dorost zčásti z vlivných rodin dosáhl ve stol. protireformace velkého vlivu ve státě a společnosti. 17. - 18. stol. měli aktivní misie v Číně, Japonsku a Severní Americe. Jezuité se angažovali v kázání, které bylo stejně jako výuka nejprve latinské a německé, zakrátko posléze české. Po Bitvě na Bílé hoře byla hlavní náplní činnosti řádu misijní činnost (zaměřená zejména proti protestantské reformaci). Roku 1622 byla Tovaryšstvu Ježíšovu svěřena výuka na Karlově univerzitě, dále pokračovala činnost ve školství, vědách, umění a kultuře. V 2. polovině 18. století se vliv jezuitů začal omezovat a roku 1773 byl řád na nátlak evropských panovníků papežem Klementem XV. zrušen (část ho ale přetrvala v Rusku).Řád byl obnoven papežem Piem VII v roce 1814 a působí dodnes.

Ignác z Loyoly
Ignác z Loyoly je zakladatelem Jezuitského řádu.
Španělský šlechtic a zakladatel jezuitského řádu byl zprvu důstojníkem. Po těžkém zranění četl o životě Krista a svatých. Věnoval proto svůj život ideálům křesťanství. Po poustevnickém životě, pouti do Svaté země a studiu v Paříži přijal r. 1537 kněžské svěcení. Se stejně smýšlejícími žil od r. 1534 v řádovém společenství a napsal pro ně mj. návod k exerciciím. V cílech, které si řád klade, se spojuje hrdinství a duchovní přísnost křížových výprav a tradice klášterního života s přísně disciplinovaným plánem křesťanského formování ducha a duše. Roku 1540 schválil papež Pavel III. řád pod názvem Tovaryšstvo Ježíšovo (viz jezuité). Až do konce svého života řídil Ignác z Loyoly z Říma přísně organizovaný, přímo papeži podřízený řád jako první řádový generál.





Hodnocení: (hodnotilo 56 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info