Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

STAROVĚKÁ KRÉTA

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > STAROVĚKÁ KRÉTA
 
Titulek: STAROVĚKÁ KRÉTA
Datum vložení: 8.11.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vznik Kréty: Kréta vznikla někdy ve 3.tisíciletí před naším letopočtem a je považována za první řecký státní celek. Z počátku se zde začalo usazovat obyvatelstvo z důvodu, že zde bylo příznivé klima a celý ostrov měl také strategickou polohu. Později zde začali vznikat města jako: Itonos, Kydonia, Knossos, Faistos nebo Gortyn.
Architektura: stavění zde bylo ovlivněno tak zvanou krétsko-mykénskou kulturou. Stavební styl byl už velmi podobný antice, ovšem měli často červenou barvu (červená byla barvou Kréťanů). Stavěli velkolepé stavby jako například paláce Knossos a Faistos.
Obchod a řemesla: Kréťané byli výborní obchodníci a díky ostrovní poloze také vynikající mořeplavci. Obchodovali hlavně s porcelánem, ovocem, olivami nebo s látkou. obchodovali především s vyspělými národy v malé Asii. Řemeslnictví bylo na úrovni doby bronzové.
Strava: Kréťané se stravovali chlebovými plackami, rybami, ovocem a zeleninou. Pili vodu, mléko a víno. Sladili medem.
Kultura a oblékání: Kréťané milovali býčí zápasy, při kterých se artisté snažili předvádět své kousky například Chytnout se za býčí rohy a udělat přemet. Oblečení bylo přizpůsobeno teplému klimatickému pásu. Muži nosili většinou pouze bederní roušku, nebo lehký plášť přes rameno a ženy byli oblečeny v lehké tunice.V této době již používali koupelny a světlo jim zajišťovali olejové lampy.
Zánik Kréty: Kréťané díky své izolaci téměř neválčili. Krétská civilizace pravděpodobně zanikla následkem přírodní katastrofy-výbuchem.sopky Téra (15 století před naším letopočtem). Láva ve spojení s mořskou vodou způsobila výbuch a vzniklo zemětřesení které zničilo ostrov Kréta. Tuto tragédii popsal řecký filozof Platón v báji o Atlantidě.





Hodnocení: (hodnotilo 128 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info