Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bitva u Slavkova

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Bitva u Slavkova
 
Titulek: Bitva u Slavkova
Datum vložení: 9.11.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Bitva u Slavkova (Bitva tří císařů)
Tažení na tuto bitvu začalo na u Buloňe ve Francii, kde se Napoleonovo 200 000 vojáků připravovalo na vpád do Anglie, ale nakonec byli donuceni jít na východ, protože Anglie uzavřela spojenectví s Rakouskem a Ruskem. Tyto dvě země souhlasily s další válkou s Francií, jestliže je Anglie bude finančně podporovat. Napoleonovo vojsko ušlo každý den více jak 40 km, takže za tři týdny byla armáda v Německu, kde byla svedena první bitva u města Ulmu. Bylo tam zajato 25 000 rakouských vojáků. Tažení pak dál pokračovalo na Moravu.
Tam proběhla 2.prosince 1805 tzv. Bitva tří císařů. Napoleon v té době měl už jen 73 400 mužů, zatímco spojenci (Rakousko a Rusko) jich měli 85 400. Spojenci obsadili Prateckou výšinu, Napoleon nížiny a vrcholy Santon a Žuráň.
Byla to třetí nejkrvavější a největší napoleonská bitva. Napoleon Bonaparte bojoval proti spojencům - carovi Alexandru I. a římskému císaři Františku I.
Bitvu vyhrál Bonaparte a považoval ji do konce svého života za nejskvělejší vítězství. Je o ní psáno i na Vítězném oblouku v Paříži.
Tato bitva vedla ke zrušení sv.říše římské a k podepsání Prešpurského míru (nazývaný také Bratislavský mír – 4 mírové smlouvy podepsané v Prešpurku - dnešní Bratislavě na Slovensku).
Používaly se například muškety, šavle a křesadlové pistole.





Hodnocení: (hodnotilo 254 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info