Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pravěk

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Pravěk
 
Titulek: Pravěk
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Pravěk

Pravěk se dělí na dobu kamennou, která se dál dělí na paleolit, mezolit, neolit a eneolit, dobu bronzovou a dobu železnou.
Asi před 2 000 000 lety se na planetě Zemi objevili příslušníci rodu Homo, tedy první lidé-příslušníci rodu homo habilis (člověk zručný). Žili v Africe, živili se lovem a sběrem. Žili v malých tlupách.
Jako druhý příslušník rodu Homo se na Zemi objevil-homo erektus (člověk vzpřímený).
Žil v Africe, Asii i Evropě. Znal oheň. Živil se stejně jako jeho předchůdci lovem a sběrem.
Asi před 250 000 lety se na Zemi představil třetí druh člověka – homo sapiens (člověk vzpřímený). Uměl rozdělávat oheň, pohřbíval své mrtvé a stále se živil lovem a sběrem.
Dnešní druh člověka – homo sapiens sapiens (člověk rozumný rozumný) se objevil asi před 40 000 lety. Uměl mluvit souvislou řečí. Osídlil Ameriku i Austrálii.
V mezolitu došlo k velkému oteplení. Proto začaly tát ledovce, zvýšila se hladina moří, došlo k vytvarování dnešních kontinentů, zalesnění Evropy a Asie, vymizení velké stádní zvěře a proto se i zmenšily lovecké tlupy.
V neolitu proběhla důležitá revoluce ve vývoji lidstva. Přešlo se totiž z neproduktivního hospodaření na produktivní. Lidé si stavěli pevná obydlí, protože se nemuseli tak často stěhovat za potravou. Zemědělství se dělilo na cyklické a žďárové. Stále ještě existoval matriarchát.
Eneolit proběhl nejprve na Předním východě, pak na Dálném východě, pak i v Americe. V Evropě začal koncem 7. tisíciletí před naším letopočtem. V neolitu se objevilo rádlo, kolo, vůz a metalurgie. Vzniklo hornictví (těžil se především pazourek), také se rozvinul dálkový obchod, vytvářel se nadprodukt a stavěly se hradiště a megalitické stavby. Matriarchát byl vystřídán patriarchátem. V jedné vesnici nežili pouze pokrevní příbuzní, ale i sousedé.
V době bronzové lidé vyrobili kov, který nahradil kámen – byl to bronz (slitina mědi a cínu). Bronz byl tvrdý a recyklovatelný, ale byl i drahý. Vznikla civilizace a první státy. Pohřbívalo se kostrově i žárově. „Mohylové“ hroby byly určeny pro kmenové náčelníky.
V době železné se vynálezci železa stali Chetité. Byl to indoevropský národ sídlící na území dnešního Turecka. Rozluštitelem jejich jazyka byl Bedřich Hrozný. Dalším významným kmenem doby železné byli Keltové. Byli to velcí bojovníci, své nepřátele děsili ještě před bitvou – křikem, tancem, zpěvem a nahotou. Keltové byli také skvělí zemědělci a řemeslníci. Z řemesel vynikali v kovářství, hrnčířství a šperkařství.





Hodnocení: (hodnotilo 226 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info