Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

egypske 3 dynastie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > egypske 3 dynastie
 
Titulek: egypske 3 dynastie
Datum vložení: 27.5.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
EGYPT
Starý Egypt:
Kmeny podél Nilu se ve 4. tisíciletí př.n.l. spojily a vytvořily dva nezávislé státy. Každý stát měl svého panovníka. Dolní Egypt se rozprostíral v nilské deltě, zatímco Horní Egypt se rozkládal v délce 800km jižně od ní. Asi kolem roku 3100 př.n.l dobyl král Horního Egypta Meni Dolní Egypt a oba státy spojil. Historii Egypta tvoří tři hlavní období: Stará říše, Střední říše a Nová říše. Staří Egypťané se vždycky intenzivně zaměřovali na smrt a posmrtný život. Hrobky a v nich obsažené písemné památky umožnily archeologům poskládat obraz o jejich životě… .

1. Stará říše :
- 2635 – 2135 př.n.l.
- 4. – 8. dynastie
- Král Meni ustanovil hlavním městem Memfis v dřívějším horním Egyptě, a odtud pak řídil celou zemi. Pomáhalo mu 42 monarchů(každý vládl jedné egyptské provincii). Růst měst a centralizovaná vláda si vyžádaly používání písma – úřední záznamy se psaly na papyrus. Když lidé prostudovali Nil, vymysleli systém zavlažování, vhodně využívající pravidelných záplav – ten jim umožnil sklízet úrodu dvakrát až třikrát do roka. Egyptské dynastie neboli vládnoucí rody se začínají počítat od krále Meniho. Stará říše trvala přes 400let, až do doby, kdy po řadě slabých záplav následovala sucha a s nimi hladomor trvající půl století. V té době monarchové posílili svou moc a nezávislost. Roku 2134 př.n.l. se Stará říše zhroutila a Egypt byl rozdělen do provincií, z nichž každá měla svého panovníka.
2. Střední říše :
- 1980 – 1630 př.n.l.
- 11. – 14. dynastie
- Egypt byl opět sjednocen králem 11. dynastie. Vládl z Théb, ale jeho následovníci vybudovali královské sídlo v Lištu. S pomocí státních úředníků převzali faraoni 11. a 12. dynastie kontrolu nad Egyptem od monarchů zase do svých rukou. Podél Nilu se pěstovaly obchodní kontakty s východními oblastmi středomoří a s Blízkým východem. Egypťané ovládli většinu území v Núbii a postavili tam pevnosti pro svá vojska, která na nově dobytá území dohlížela. Vzrůstající obchod a dlouhé období míru přinesly zemi bohatství, jež umožnilo rozkvět výtvarného umění, řemesel a literatury. Králové 13. dynastie však nebyli tak mocní. Postupně ztráceli kontrolu nad zemí. Nakonec se země zmocnili Hyksósové, z nichž pocházeli králové 15. dynastie.
- MUMIFIKACE : Tělo určené k mumifikaci se vysušilo, potřelo cedrovým olejem a vyplnilo plátnem a kořením. Pak se zabalilo do plátěných obinadel napuštěných pryskyřicí. K tělu se často přibalovaly amulety a přívěsky - odháněly zlé duchy.
3. Nová říše :
- 1552 – 1070 př.n.l.
- 18. – 20. dynastie
- V roce 1532 př. n. l. porazil faraon 18. dynastie Ahmose hyksóská vojska a znovu sjednotil Egypt. Země opět získala moc a slávu a silní faraoni byli předurčeni k vytvoření mocné říše. Jejich armády šly od vítězství k vítězství. Podrobili si Palestinu, Sýrii a státy na západ od řeky Eufrat. Obyvatelé museli odvádět Egyptu daně. Ale v době 19. dynastie byl Egypt ohrožován bojovnými Chetity. Když však soupeřící dynastie začaly zápasit o trůn, sláva Egypta pohasínala. Vnitřní boje oslabili říši natolik, že se jen těžce bránila vnějším nepřátelům. Moc přešla do rukou cizích dobyvatelů, nejprve Núbijců, potom Asyřanů a Peršanů. Slavné dny Egypta skončily…





Hodnocení: (hodnotilo 13 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info