Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

České země v pravěku

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > České země v pravěku
 
Titulek: České země v pravěku
Datum vložení: 22.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dlouhé období od vzniku člověka až po vznik prvních států dnešního typu nazýváme obdobím pravěku.Z období pravěku se nám nedochovaly žádné písemné památky,dozvídáme se o něm pouze na základě různých předmětů z této doby objevených při práci vědců (archeologů).Období pravěku dělíme podle materiálu,ze kterého si člověk zhotovoval svoje nástroje,na:
1)dobu kamennou (tu dále na starší a mladší dobu kamennou)
2)dobu bronzovou
3)dobu železnou

1)DOBA KAMENNÁ

Název nejstaršího období pravěku vznikl podle hlavního nástroje,který v té době pravěcí lidé užívali.Byl to opracovaný kámen,nazývaný též pěstní klín.Dobu kamennou dělíme na dva úseky,lišící se především způsobem obživy lidí:

a)STARŠÍ DOBA KAMENNÁ

Starší doba kamenná trvala po velmi dlouhé období:asi 2-3 miliony let.Během tohoto období se na Zemi vyvinuli první lidé dnešního typu.První lidé dnešního typu na našem území začali žít asi před 50 000 lety.Živili se sbíráním lesních plodů nebo semen a lovem zvěře.Přespávali v jeskyních nebo v jednoduchých chýších z větví,kostí a kůží.Pohybovali se po krajině v menších tlupách.Jediným nástrojem,který používali k řezání,sekání i jako zbraň byl opracovaný kámen,takzvaný pěstní klín.Převratným objevem starší doby kamenné byl oheň.Ten znamenal pro pravěkého člověka ochranu před zimou i zvěří a usnadnil mu přípravu potravy.Nejpřekvapivější jsou objevy,které dokazují duševní život pravěkého člověka.Jsou to například nálezy sošek,z nichž nejznámější je Věstonická venuše.Dále rytiny na kostech a klech nebo nálezy hrobů s dary zemřelému.Ve starší době kamenné nebylo stále stejné podnebí.Střídaly se doby chladu (doba ledová)s obdobím tepla (doba meziledová).Každé takové období trvalo dlouhou dobu,řádově několik desítek tisíc let.V poslední době ledové žili na našem území lovci mamutů.První pravěcí lovci se odvážili zpočátku jen k lovu drobné zvěře.Velký obrat ve schopnostech člověka nastal se vznikem jednoduché řeči.Pravěký člověk se totiž v prvních etapách svého vývoje dorozumíval pouze pomocí posunků.Žil a opatřoval si potravu v tlupě,a to ho nutilo hledat způsoby lepšího dorozumívání s ostatními.Postupně začala vznikat lidská řeč.Vznik jednoduché řeči přispěl k tomu,že se tlupy pravěkých lovců mohly už mezi sebou domluvit a odvážily se k lovu větších zvířat,v poslední době ledové dokonce obrovských mamutů.





Hodnocení: (hodnotilo 56 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info