Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

První republika

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > První republika
 
Titulek: První republika
Datum vložení: 4.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
První republika, známá také jako Československá republika, byla historickým obdobím v dějinách Československa, které trvalo od 28. října 1918 do 15. března 1939. Vznikla po rozpadu Rakousko-Uherska na konci první světové války a byla prvním samostatným demokratickým státem na území dnešní České republiky.



Vznik První republiky je úzce spojen s událostmi první světové války. Rakousko-Uhersko, ve kterém bylo české obyvatelstvo dlouhodobě nespokojené s nedostatečným politickým a národnostním uznáním, se ocitlo na straně poražených mocností. To umožnilo rozpadem mocnářství a vznikem samostatných států, včetně Československa.



Základním kamenem První republiky bylo vytvoření samostatného československého státu na základě tzv. Pittsburghské dohody, která byla podepsána 31. května 1918 mezi československými emigranty a americkou vládou. Oficiálně byla První republika vyhlášena 28. října 1918 v Praze, kdy byla vydána Deklarace nezávislosti.



První republika se rychle rozvíjela a stala se jedním z nejvyspělejších států ve střední Evropě. V této době byla položena základní infrastruktura, probíhalo budování demokratického systému a byly provedeny sociální a hospodářské reformy. Významným mezníkem bylo přijetí ústavy v roce 1920, která zaručovala občanské svobody, rovnost před zákonem, svobodu tisku a další demokratické principy.



Zánik První republiky byl způsoben vnějšími a vnitřními faktory. Externě se jednalo o německou a maďarskou revizi Versailleského mírového tratátu, která vedla k narušení hranic a národnostních problémů. Vnitřně byla První republika zasažena ekonomickou krizí, politickými spory a narůstajícím extremismem. V roce 1938 přišla další rána v podobě Mnichovské dohody, kdy byla česká území zčásti okupována nacistickým Německem.



Nakonec, 15. března 1939, došlo k formálnímu zániku První republiky, kdy byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava pod nadvládou nacistického Německa. Tím skončila éra demokracie a nastoupil temný údobí druhé světové války.



První republika však zanechala v českých dějinách významnou stopu. Byla obdobím demokracie, rozvoje kultury, vědy a technologie. Byla to doba, kdy byly položeny základy moderní České republiky a která stále ovlivňuje její společnost a instituce dodnes.





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz