Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Druha světová válka

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Druha světová válka
 
Titulek: Druha světová válka
Datum vložení: 1.1.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'
2. Světová válka (1939-1945)
Druhá světová válka je největší světový válečný konflikt v dějinách lidstva, který se kdy na Zemi odehrál. Bojovalo se po celém světě a proti sobě stály hlavně :
Fašistická osa= Německo, Itálie Japonsko Spojenci: Velká Británie, SSSR a USA Francie

Příčinou války byla hospodářská krize a nespokojenost států s výsledkem 1. světové války.

11. listopadu 1918 končí první světová válka. Německo utrpělo hořkou porážku.
Němci z toho obviňují své velitele, zrádce národa a nejvíce Židy. Chtějí silného vůdce, aby příště vyhráli. Touží ovládnout Evropu a pak celý svět.

V roce 1933 byla v německých volbách zvolena nacionální socialistická strana, zkráceně nacistická. Vedl ji Adolf Hitler jako předseda vlády, který pozval zástupce Francie, Velké Británie a Itálie do Mnichova, aby zde podepsali Mnichovskou dohodu. Mnichovská dohoda v roce 1938 byla o odevzdání československého pohraničí nacistickému Německu a to bez boje. Vlastně se jednalo „o nás bez nás“. Itálie, Francie a Anglie Mnichovskou dohodu podepsali! Češi se museli z pohraničí vystěhovat, došlo k odtržení Slovenska a obsazení českého území Hitlerem- tak zvaná okupace.

O rok poté se od nás odpojilo Slovensko.Přestali jsme být Československá republika a z ČR udělali protektorát Čechy a Morava.

Za války byl český prezident Emil Hácha. Ale opravdovou moc měl říšský protektor Konstantin von Neurath (fon Nojrát) a Reinhard Heydrich (Rajhart Hajdrich).

Nacisté neuznávali Židy a Romy a tak je ponižovali a šikanovali. Hitler je chtěl vyhubit do posledního. Museli nosit jako označení žlutou šesticípou hvězdu s nápisem Jude – Žid. Němci jim zabavili majetek a poslali je do koncentračních táborů. To bylo místo pro hromadné věznění židů bez důvodu, kde je mučili a hromadně zabíjeli v plynových komorách.(zdravý židé museli pracovat do vyčerpání, ostatní zemřít).

V září 1939 Hitler obsadil Polsko spolu s Ruskem tehdy sovětským svazem socialistických republik (SSSR) a začala druhá světová válka. Potom Hitler obsadil bleskově Švédsko, Dánsko, Nizozemí, Belgii, Lucembursko a Francii, ze které létali a útočili na Velkou Británii. Letecká bitva o Británii byla prvním neúspěchem Německa. Anglie tak dokázala, že Německo není neporazitelné.
Potom se válka začala obracet proti Německu.

Mezi tím Japonsko zaútočilo na americký přístav Pearl Harbor na Havaji.
Tím je USA vtažena do války.

V únoru 1945 proběhla v Jaltě na Krymu konference Velké trojky– kde USA, Velká Británie a Rusko podepsali Jaltskou dohodu o osvobození Evropy. Hlavním cílem bylo porazit Německo a byla určena hranice- demarkační linie (Karlovy Vary, Plzeň, České Budějovice).

Od východu nás osvobodila sovětská armáda (Rusko)ze západu americká. Po vyhnání německých vojsk se k nám znovu připojilo Slovensko a opět jsme byli samostatný stát Československo.
Plzeň byla osvobozena 5.května 1945 a Praha čekala 4 dny do 9. května 1945.

Německo podepsalo kapitulaci (složení zbraní) v květnu 1945 a Adolf Hitler spáchal sebevraždu. Tím po 6ti letech skončila druhá světová válka v Evropě, Den vítězství u nás slavíme státním svátkem 8. května.

V srpnu 1945 byla Amerikou shozena atomová bomba na japonská města Hirošimu a Nagasaki a Japonci se nakonec vzdali, tím skončila druhá světová válka úplně i ve světě.

Plzeň byla osvobozena 5.května 1945 a Praha čekala 4 dny do 9. května 1945.

Za druhé světové války přišlo o život více než padesát milionů lidí, stovky milionů bylo zraněno a bylo poničeno nebo úplně zničeno tisíce měst





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info