Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Luminiscence

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > Luminiscence
 
Titulek: Luminiscence
Datum vložení: 27.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Luminiscence je vyzařování látky, jejíž termodynamická rovnováha byla porošena vnějším buzením. Jde o přebytek nad tepelným zářením vysílaným ještě po skončení buzení po dobu delší, než odpovídá několika periodám optického záření. Luminiscence je vysílána i při nízkých teplotách na rozdíl od tepelného záření a bývá proto někdy označována jako studené světlo. Luminiscenci lze dělit podle způsobu excitace elektronového systému na:

a) fotoluminiscenci (excitace optickým zářením);
b) elektroluminiscenci (excitace přiloženým elektrickým polem nebo protékajícím elektrickým proudem);
c) chemiluminiscenci (excitace energií uvolněnou chemickou reakcí), speciální bioluminiscenci - chemiluminiscenci v organismech a tkáních;
d) radioluminiscenci (excitace energií dopadajících částic rentgenového nebo gama záření), např. katodoluminiscence excitací dopadajícími elektrony; termoluminiscenci (uvolnění předem absorbované energie zahřátím látky).

Luminiscence s dlouhým dozníváním po skončení excitace je fosforescence.





Hodnocení: (hodnotilo 58 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info