Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Technika k dobrému či zlému

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > Technika k dobrému či zlému
 
Titulek: Technika k dobrému či zlému
Datum vložení: 20.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Slovo technika pochází z řečtiny a je to souhrn historicky se rozvíjejících lidských činností, praktických postupů a výrobních prostředků – nástrojů, strojů a zařízení, včetně způsobu jejich použití.

Pomocí techniky ovládá člověk za součinnosti svých fyzických a duševních sil přírodní síly, využívá přírodní bohatství, produkuje výrobky, přeměňuje energii. V širším smyslu se technikou rozumějí způsoby a metody činnosti i v oblastech nevýrobních, například v umění, vědě, sportu nebo zdravotnictví. Využíváním techniky se člověk osvobozuje od namáhavé fyzické práce, zčásti i od některých duševních a řídících činností, a tak uvolňují jeho tvůrčí síly.

Smyslem techniky je úplné nebo částečné nahrazení výrobních funkcí člověka, podstatné ulehčení jeho práce při současném zvyšování její produktivity. Technika využívá výsledky vědeckého bádání ve prospěch lidstva, umožňuje člověku překonávat překážky kladené mu přírodou, vytváří bohatství společnosti a vede lidstvo k vyššímu stupni hmotného blahobytu a kultury.





Hodnocení: (hodnotilo 39 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz