Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fyzika(Uvnitř atomu)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > Fyzika(Uvnitř atomu)
 
Titulek: Fyzika(Uvnitř atomu)
Datum vložení: 13.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Z čeho se skládá hmota? Mají všešchny předměty, všechna tělesa ve vesmíru, stejné základní stavební kameny?
- Již starořecký filozof Démokritos byl o tomto faktu přesvědčen. Kolem roku 430 před naším letopočtem použil poprvé termín atom, který pro něj představoval nejmenší a dále nedělitelnou částici hmoty. Existenci atomů prokázali fyzici až v 19. století. Poznali, že atom je nejmenší částice, již můžeme oddělit od hmoty, aniž bychom změnili její Elektrický náboj. Atomy jsou také nejmenší částice hmoty, které mají stejné vlastnosti jako chemické prvky které tvoří. Nicméně atomy nejsou nejmenší částice hmoty. Uvnitř atomu se nachází malé jádro tvořené nejmenšími částečkami, známými jako protony a neutrony.Jádro obklopuje oblak kroužících elektronů. Přitažlivost mezi jádrem, které má kladný elektrický náboj,a elektrony, které mají zaporný elektrický náboj - drží atom pohromadě. Jak malý? - Pro představu, jak je malý atom, přirovnáme Zemi - má průměr 11617km - ke golfovému míčku o průněru 4,27 cm. Tak jako je golfový míč malý v porovnání se Zemí, tak malý je atom v poměru ke golfovému míčku. Pro znázornění, jak daleko jsou elektrony v atomu od jádra, představíme si, že jádro má velikost zrnka položeného v rohu fotbalového stadionu. Elektrony mohou představovat další zrnka položené pohybující se v ostatních rozích hrací plochy. Většinu atomu tedy tvoří prázdný prostor. V částicích, z nichž se skládá, je ukryto obrovské množství energie. Atom je určen množstvím elementárních částic - protonů, neutronů a elektronů, které se v něm nacházejí. Atomové číslo označuje počet protonů a elektronů, takže jádro obíhá také osm elektronů.Protony mají kladný elektrický náboj, kdežto neutrony nemají náboj žádný. Elektrony mají záporný elektrický náboj. Tyto malinké částečky energie jsou v neustálém pohybu okolo jádra. Kyslík má dva elektrony ve své vnitřní sféře a šest elektronů ve vnější sféře. Pomocí atomů xenonu byl z roku 1989 vytvořen název počítačové společnosti.Použitím speciálního zařízení zvaného elektronový mikroskop dokázal výzkumník z International Business Machines(IBM) v Almadenu v Kalifornii vyjmout a přemístit 35 atomů. Ačkoliv jsou atomy xenomu - na atomy - poměrně velké, vezmeme-li jich 127 miliónů, vytvoří řadu o délce pouhých 2,5 cm.
-V jedné kapce vody se nacházejí biliony atomů vodíku a kyslíku.Dva atomy vodíku spojuje jeden atom kyslíku a vytvářejí molekulu vody. (Molekula je nejmenší možné množství nějaké látky, tvoří jí více než jeden atom.) Molekuly vody se ,,přilepují" jedna k druhé a tvoří tak kapičky.
-Atom vodíku je nejjednoduší atom. Jeho jádro se skládá z jediného protonu a neobsahuje žádné neutrony. Jádro obíhá pouze jeden elektron. Vodík je ve vesmíru nejběžnějším prvkem, neboť tvoří 87% jeho hmotnosti. Na Zemi není vodík přítomen jen ve vodě, ale také ve všech žijících rostlinách a živočiších.
-Atom kyslíku je větší než atom vodíku. Jeho jádro obsahuje osm neutronů. Jako ve všech atomech jsou jeho elektrony seskupúeny v samostatných orbitalech, umístěných v jednotlivých sférách. Kyslík má dva elektrony v první sféře a šest elektronů v druhé sféře. 3est vnějších elektronů se spojuje se dvěma elektrony dvou vodíkových atomů a vytvoří se tak jedna molekula vody.





Hodnocení: (hodnotilo 75 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz