Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chlorid sodný NaCl

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chemie > Chlorid sodný NaCl
 
Titulek: Chlorid sodný NaCl
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Chlorid sodný je bezbarvá krystalická látka,dobře rozpustná ve vodě.V přírodě se vyskytuje jako nerost sůl kamenná.V běžném životě je znám jako kuchyňská sůl.Získává se odpařováním mořské vody(mořská voda obsahuje průměrně 2,7% chloridu sodného) nebo těžbou z ložisek v zemi,které jsou pozůstatkem pravěkých moří.
Chlorid sodný je nezbytnou složkou potravy živočichů a používá se ke konverzaci potravin(masa,ryb,zeleniny aj.).Vyrábí se z něj chlor,hydroxid sodný a mnoho dalších látek.Má uplatnění při výrobě mýdla a při zpracování kůží.Doposud se používá k odstraňování sněhu a námrazy na vozovkách a chodnících.Toto jeho uplatnění však není vhodné z hlediska ochrany životního prostředí,neboť v povrchové vodě a v půdě působí škodlivě.

Chlorid sodný v potravě je zdrojem sodných kationtů a chloridových aniontů.Nedostatek sodných kationtů v krvi by měl za následek křeče svalstva,bezvědomí,popř. i smrt.Chloridové anionty jsou nezbytnou složkou žaludečních šťáv.Zdravé množství chloridu sodného v potravě pro dospělého člověka je asi 8 až 10g denně.V naší republice je to však průměrně 12g.Větší množství chloridu sodného ohrožuje organismus (může mít za následek např.zvýšení krevního tlaku,které je pro člověka škodlivé a za určitých okolností smrtelně nebezpečné).





Hodnocení: (hodnotilo 206 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info