Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chemie a lidské zdraví

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chemie > Chemie a lidské zdraví
 
Titulek: Chemie a lidské zdraví
Datum vložení: 25.11.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Chemie a lidské zdraví- SPOLANA NERATOVICE

Spolana Neratovice je největší chemickou továrnou v České republice vyrábějící hydroxid sodný, chlór a produkty z něj. Náplň její výroby se v průběhu historie závodu měnila a zahrnovala i výrobu dnes již zakázaných pesticidů DDT anebo lindanu. Vyráběl se zde i herbicid kontaminovaný dioxiny. Tento herbicid byl používán americkou vládou během války ve Vietnamu jako součást nechvalně proslulé bojové látky ´´Agent Orange´´. Ovšem i dnes při výrobě chlóru a PVC Spolana vypouští do životního prostředí řadu zdraví a životní prostředí ohrožujících látek jako např. rtuť, vinylchlorid, dioxiny atd. Výroba chlóru je ve Spolaně dosud založena na zastaralém postupu amalgámové elektrolýzy, který je zdrojem úniku jedovaté rtuti. Arnika prosadila to, že Spolana, a.s. Neratovice opustí technologii výroby chlóru a alkalických hydroxidů amalgámovým postupem do konce roku 2014. Do konce tohoto roku jej nahradí jinou technologií, která je šetrnější k životnímu prostředí. Další variantou by mohlo být opuštění chlórové chemie a zaměření na jiný, méně nebezpečný obor chemie. To se však nepodařilo prosadit, i když po únicích toxických látek v době povodní v srpnu 2002 byla takovému řešení nakloněna řada lidí z okolí Spolany i řada politiků.
Při povodní v roce 2002 uniklo ze zatopené neratovické Spolany 80 tun chlóru, z toho 760 kg do ovzduší. Kromě chlóru došlo také k úniku dalších látek, např.: 2380 tun síranu amonného, 10,6 t kyseliny sírové, 1000 t chloridu sodného,73 t sody kalcinované, 30,5 t mazutu, 0,15 tun trafooleje, 10 tun kompresorového oleje, 3 tuny ropných látek, půl tuny hydroxidu sodného, 0,4 tuny hydroxidu vápenatého, 71 tun oxidu uhličitého(do ovzduší), 40 tun ethylenu (do ovzduší - nedokonale spáleno na sféře).
Zemědělcům v okolí únik chemikálií zničil úrodu a Spolana dostala od státu pokutu 1,4 milionu korun. Byla znehodnocena půda v širokém okolí, odnesla to i podzemní voda a únik chlóru do ovzduší byl znát i v dalekém okolí.
Jakákoli chemie je velmi zrádná a to hlavně když se něco pokazí. Nesmíme si zahrávat, jinak následky poneseme mi a naší potomci.





Hodnocení: (hodnotilo 41 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info