Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Migrace

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > Migrace
 
Titulek: Migrace
Datum vložení: 7.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Co je migrace

Přesuny lidí, migraci, je možné dělit do různých kategorií. Podle motivů a důvodů se migrace dělí na nucenou a dobrovolnou. Dalším parametrem je překročení mezinárodně uznávaných hranic. Každý člověk, který překročí hranice a zůstává v jiné zemi déle než rok, je migrantem. Pokud překročí mezinárodní hranice a spadá do definice Ženevské úmluvy, je takový migrant uprchlíkem. Uvnitř státu jde o migraci z venkova do měst (typickou pro druhou polovinu dvacátého století) nebo z městských center do předměstských částí (ve vyspělých zemích zejména na konci dvacátého století). V případě, že jsou lidé donuceni migrovat uvnitř svého státu, stávají se vnitřně vysídlenými osobami.

Kdo je migrant

Mezinárodní migranti jsou lidé, kteří žijí mimo stát původu déle než jeden rok. Do této široké definice se vejde asi 150 milionů lidí na celém světě, tedy necelá 3 % populace planety v roce 2000. Počet migrantů se od roku 1975 zdvojnásobil. Šedesát procent migrantů žije ve více rozvinutých zemích světa, čtyřicet procent v těch méně rozvinutých. Nejvíce migrantů podle výše uvedené definice žije v Evropě (asi 56 milionů), Asii (50 milionů) a Severní Americe (41 milionů). Každý desátý člověk žijící v rozvinutých zemích je migrant oproti jednomu ze sedmdesáti v rozvojových zemích. Široké spektrum migrantů zahrnuje jak migranty dobrovolné, tak nucené migranty a uprchlíky.

Migranty jsou i uprchlíci, kterých je necelých 14 milionů, a také vnitřně vysídlené osoby (IDPs), jejichž počty se odhadují kolem 22 a 25 milionů. Zatímco uprchlíkům je vyčleněna zvláštní agentura Organizace spojených národů Úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky, vnitřně vysídlené osoby IDPs obdobnou instituci v mezinárodním systému nemají. Mezi migranty patří také nelegální migranti, ale jejich počty se jen velice těžko odhadují, v oficiálních přehledech započítáváni nejsou.





Hodnocení: (hodnotilo 60 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info