Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Většinový volební systém

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > Většinový volební systém
 
Titulek: Většinový volební systém
Datum vložení: 16.2.2015

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je nejstarší volební systém na světě a po dlouhou dobu byl systémem jediným. Dodneška je aplikován v nejvíce státech světa.
Výhodou systému je zejména jeho jednoduchost – kandidát, který dostane nejvíce hlasů je také zvolen. Když se tento systém začal používat, neexistovaly politické strany a jeho správnost byla tedy zřejmá – byl zvolen nejoblíbenější kandidát. V současnosti, kdy hrají politické strany dominantní úlohu v politickém a parlamentním životě, tento systém upřednostňuje účelnost před spravedlností vzhledem k tomu, že jeho prostřednictvím je snadnější dosáhnout parlamentní a vládní stability. Většinové systémy se častěji obhajují poukazem na funkce vlády, zejména na to, že mohou umožnit stabilní a účinné vládnutí.
Tento systém má zřejmé nevýhody – jeho výsledek je často nespravedlivý. Má se za to, že největší slabina většinového systému vychází najevo tehdy, je-li hodnocen z hlediska toho, jak zajišťuje reprezentativnost voleného sboru. Každý většinový systém více nebo méně zkresluje preference voličů, jelikož stranická reprezentace neodpovídá voličské podpoře, kterou strana má. To je nejzřejmější na jejich nekorektnosti vůči malým stranám.

Výhody:

• Umožňuje sestavit téměř jednobarevný (jednostranný) zastupitelský orgán, čímž lze snadněji dosáhnout relativní politické stability.

• Je vhodný při volbě do výjimečné funkce např. prezidenta, starosty, hejtmana (při volbě jedné osoby není ani jiný než většinový systém možný, protože může být pouze jeden vítěz voleb).

• Úzká a konkrétní vazba mezi zvoleným zastupitelem a jeho voličem


Vytvořil: Milan Vodák





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info