Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jak člověk může pomoci přírodě

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > Jak člověk může pomoci přírodě
 
Titulek: Jak člověk může pomoci přírodě
Datum vložení: 30.1.2022

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Člověk přírodu devastuje hodně ale teď se zaměříme na to, jak jí může pomoci. Jak už bylo řečeno v předchozím referátu, tak ono téma by hodně pomohlo, ale my se zaměříme na jiné téma. To jsou špatně zateplené budovy.

Ty jsou právě moderním problémem, který nestojí moc peněz vyřešit a všichni na něm vyděláme, jak příroda, tak naše peněženky. Špatně zateplené budovy mohou za to, že lidé spotřebovávají více plynu, elektřiny nebo fosilních paliv ve na vytápění. Když se podíváme na výzkum, který ukazuje, že o každý stupeň, který si při topíme v bytě domě nebo v jiné budově se zvyšují náklady za topení o 6 až 8 % což je velmi vysoký skok. Pokud náš dům nebo byt vytopíme na stabilních 22° a nebudeme zbytečně větrat například: větrat kvůli tomu že se vám lépe usíná v zimě, ale chceme se probouzet do tepla, tak necháte zapnuté topení a pak propalujeme zbytečně moc energie. Ukazuje se, že čím více izolace, tím lépe, například dříve se neizolovalo vůbec, a muselo se intenzivně topit, aby se zdi, které byly většinou cihlové, prohřáli a udržely se teplé. Dnes se s moderními zateplujícími materiály nemusí zdi vůbec prohřívat, protože mají dostatečnou vrstvu izolace, která je ochrání jak před vnitřním chladem, tak před promrznutím nebo ohřátím cihel. Zdi jsou tím pádem neutrální a díky tomu si neberou ani chlad zvenku a ani teplo zevnitř, tím se ušetří velmi elektřiny nebo jiných zdrojů teplé energie. Také se můžeme zaměřit na to, jestli doopravdy potřebujeme teplotu 25° v pokoji do kterého chodíme pouze například se jen vyspat. Můžeme měnit teplotu v pokojích a tím ušetříme opět velmi a pokud dáme do každého pokoje zvlášť termostat, který bude hlídat teplotu opět ušetříme velmi energie, protože například obývací pokoj můžeme vytápět na 25° protože nám to je pohodlné a trávíme tam hodně času, ale třeba takovou ložnici, ve které jsme pravidelně od 10 hod. večer do například 6 hod. ráno je zbytečné vytápět moc, když víme že se nám spí dobře v zimě tak proč vždycky větrat. Samozřejmě že se nesmí nic přehánět, takže chodit v zimní bundě doopravdy nemusíte, ale je dobré se nad tím zamyslet. Můžete si nechat třeba proměřit svůj dům termokamerou, ta vám ukáže odkud utíká teplo a popřípadě můžete vyměnit okna nebo je nechat přetěsnit a tak dále. Toto je opět jeden návod, díky kterému ušetříme my ale i příroda.






Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info