Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vitamíny - ochrana proti rakovině

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > Vitamíny - ochrana proti rakovině
 
Titulek: Vitamíny - ochrana proti rakovině
Datum vložení: 11.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Neexistuje sice žádná protirakovinová dieta, avšak strava bohatá na vitamíny může riziko rakoviny podstatně snížit.

Rakovina je u nás stále ještě druhou nejrozšířenější příčinou nemocí. Vznik závisí na mnoha faktorech. Patří k nim např. vrozené předpoklady, věk, negativní návyky (kouření, alkohol), nebo stravovací zvyklosti. Skutečností zůstává, že jíme příliš mnoho, příliš tučného, příliš sladkého. To co nám chybí je strava bohatá na vitamíny, která nás může chránit i před rakovinou.

Proti poškození buněk nám v těle bojují tzv. antioxidanty. Ty ochraňují naše buňky před útoky nemoci. Při obraně spolupůsobí i vitamíny. Dokonce mohou své účinky vzájemně zesilovat. A tak bychom měli obzvlášť dbát na dostatek vitamínů B, C, E a beta-karotenu v denní stravě. (Antioxidanty spotřebovávají až padesátkrát více vitamínu C než ostatní buňky!)

Vitamíny jsou přídatnými složkami potravy. Organismus člověka si je většinou nedovede vytvořit. Je známo více než 20 druhů vitamínů. V lidském těle se významněji uplatňuje asi 13 vitamínů.

Nejdůležitějším zdrojem těchto vitamínů je převážně ovoce se zeleninou (viz tabulka). Ovoce a zelenina obsahují také jiné látky, jejichž protirakovinové účinky jsou zřejmé. Vědci tudíž doporučují jíst denně nejméně 200 gramů zeleniny, porci salátu (75 gramů) a nejméně 200 gramů ovoce.

Tato doporučení není však při našich stravovacích zvyklostech vždy možné dodržet. Někteří odborníci zabývající se studiem vitamínů radí všem, kteří na základě zvýšeného zatížení organismu patří k tzv. rizikovým skupinám, aby doplňovali denní jídelníček multivitamínovými přípravky z lékárny. Jde především o kuřáky, těhotné ženy, děti, starší lidi nebo ty, kteří jsou vystaveni stresovým situacím.

Nejdůležitější ochranné vitamíny a jejich zdroje
Vitamín obsažen zejména
Beta-karoten mrkev, špenát, listová kapusta, mango, salát, fenykl
B obiloviny, kvasnice, luštěniny, listová zelenina, mléko, játra, maso
C citrusové plody, paprikové lusky, brokolice, syrové ovoce a zelenina
E obilné klíčky, olej z pšeničných klíčků, slunečnicový olej, ořechy





Hodnocení: (hodnotilo 127 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info