Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

PŮDA

Titulek: PŮDA
Datum vložení: 26.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
PŮDA
Půd máme více druhů: černozem, hnědozem, žlutozem, červenozem a vápenitou zem. Základem jsou zvětralé úlomky hornin - jíly a písky. Tyto složky se spojují s organickými materiály,
odumřelými či tlejícími zbytky flory (kytky) a fauny(živočich).
Půdou se proplétají kořeny rostlin, provrtávají se žížaly, hmyz, krtci a další jiní živočichové. V každém hektaru životodárné půdě najdeme celé kilometry podloubí, stamiliony bakterií a dalších jiných mikroorganismů.

Černozem: V suchém a studeném podnebí se zbytky stepními vegetace pomalu rozkládaly a vytvářely humus. Nedostatek srážek způsobil, že humus nebyl splavován do nižších partií půd, ale hromadil se v povrchovém horizontu, proto má hnědočerné až černé zabarvení. Humus dává živiny pro rostliny a proto jsou tyto půdy nejúrodnější. Černozem se vyskytuje v nížinách nebo nižších pahorkatin do 300 m.n.m.

Hnědozem: Vyskytují se většinou v nad mořské výšce 450 m.n.m.
Oblasti jejich rozšíření odpovídají pásmu původních listnatých stromů. Obsahují méně živin, ale při dostatečným hnojení jsou vhodné pro zemědělství.

Podzoly: Vyskytují se v chladném a vlhkém podnebí, většino ve vyšších polohách s ročními srážkami přes 700 mm,pod jehličnatými lesích.Vtěchto podmínkách se rostlinné zbytky se rozkládají a hromadí se na povrchu jako kyselý a surový humus. Ten vytváří různé organických kyseliny, rozkládající
minerály na kysličníky železa a hliníku, které se s prosakují srážkovou vodou přemísťují do nižších vrtev půdy, kde se tvoří nápadně stmelenou vrstvu, 70 - 100 cm silnou. Podzoliční proces podporuje i porost jehličnatých lesů, protože jehličí se pomalu rozkládá. Vyskytují se v nižších polohách. Obdělávání půdy: Půda obsahuje minerální látky a prvky, které rostliny potřebují, aby mohly růst.Pokud v půdě nejsou, krajina je pustá a bez života.Jestliže je půda vysílená, nemohou na ní růst zdravé rostliny.Dobří hospodáři dodávají půdě minerální látky, aby dosáhli vyšší úrodu.Každá rostlina si bere z půdy jiný druh živin.Zemědělci umožňují půdě odpočinek tím,že každý rok na ní pěstují jinou plodinu.Kořeny stromů zpevňují půdu.Zabraňují, aby ji odvál vítr nebo odplavil déšť.Někteří zemědělci budují na strmých svazích terasy, aby zabránili sesuvu půdy a aby se jim rovná plocha lépe obdělávala.Jiní vysazují kolem pole živé ploty, aby uchránili krajinu před větrem.V živých plotech nachází útočiště hodně ptáků a jiních živočichů.
Každý rok se pole musí zorat, aby se vrstvy proměnily.Obdělávání půdy: Půda obsahuje minerální látky a prvky, které rostliny potřebují, aby mohly růst.Pokud v půdě nejsou, krajina je pustá a bez života.Jestliže je půda vysílená, nemohou na ní růst zdravé rostliny.Dobří hospodáři dodávají půdě minerální látky, aby dosáhli vyšší úrodu.Každá rostlina si bere z půdy jiný druh živin.Zemědělci umožňují půdě odpočinek tím,že každý rok na ní pěstují jinou plodinu.Kořeny stromů zpevňují půdu.Zabraňují, aby ji odvál vítr nebo odplavil déšť.Někteří zemědělci budují na strmých svazích terasy, aby zabránili sesuvu půdy a aby se jim rovná plocha lépe obdělávala.Jiní vysazují kolem pole živé ploty, aby uchránili krajinu před větrem.V živých plotech nachází útočiště hodně ptáků a jiních živočichů.
Každý rok se pole musí zorat, aby se vrstvy proměnily.





Hodnocení: (hodnotilo 208 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info