Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

HIV/AIDS

Titulek: HIV/AIDS
Datum vložení: 8.3.2021

 

squareVClanku:
id='square-ir'

HIV-AIDS
Virus HIV
HIV virus patří do skupiny retrovirů. Způsobuje nemoc AIDS.
Způsob přenosu a prevence
HIV se přenáší krví, nechráněným pohlavním stykem a z matky na dítě. Normální kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje riziko nákazy. Stejně tak hmyzí kousnutí je na přenos HIV bezrizikové. Virus obsahují jen tělní tekutiny (krev, sperma, poševní sekret) Vědomý přenos viru na druhé osoby bez jejich vědomí je ve většině zemí trestným činem. V Česku je postihován jako těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci.
- Přenos krví - krev je nejnebezpečnější tekutina km přenosu (největší pravděpodobnost přenosu). Nebezpečné jsou hlavně injekční jehly (u narkomanů, v méně vyspělých zemích). Přenos přes krevní transfuzi je vzhledem k spousty testování v dnešní době velmi ojedinělá.
- Přenos sexuální - k sexuálnímu přenosu dochází z ženy na muže, muže na ženu, muže na muže i ženy na ženu. K přenosu může docházet při análním, vaginálním i orálním styku, případně jakékoliv jiné praktice, během které dochází ke styku sliznic se sexuálními sekrety či krví. Pravděpodobnost přenosu při nechráněném pohlavním styku záleží na spoustě faktorů (druh styku, aktuální množství viru v nakaženém partnerovi atd.) riziko nákazy zvyšuje časté střídání sexuálních partnerů, naopak riziko snižuje používáni kondomů.
- Přenos z matky na dítě - k přenosu z matky na dítě může dojít v těhotenství, nebo u porodu. K přenosu dochází v 15-30 % případů. Další riziko přenosu představuje kojení, kterému by se HIV pozitivní matky měly vyhnout.
Původ viru - vir HIV se vyvinul z lentoviru, který napadal různé primáty v západní a centrální Africe a na člověka se přenesl někdy na počátku 20. století. Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy.


Nemoc AIDS
Nemoc AIDS je syndrom získané imunitní nedostatečnosti, též syndrom získaného selhání imunity. Je to soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV. I když se léky na tlumení nemoci stále zdokonalují, zatím až na dva případy se stává smrtelnou.
Diagnóza - přítomnost viru/nemoci lze zjistit z krevních testů. Obvyklá doba možnosti nalezení viru je 4-6 týdnů






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz