Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

včely

Titulek: včely
Datum vložení: 16.12.2021

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Včely



Včely patří mezi náš nejznámější hmyz. Je jich asi 20 tisíc druhů, ale medonosných je jenom málo. Včely medonosné jsou užitečné medem, voskem a také tím, že opylují rostliny a stromy.



Včelí společenství – rozlišujeme tři druhy včel. Královnu, dělnice a trubce. Žijí společně v úlu.

Královna – neboli matka, je v každém úlu pouze jedna. Královna je mnohem větší než dělnice, měří 2,5 cm a v úlu nepracuje, pouze klade tisíce vajíček. Žije déle než ostatní včely, průměrně 4 roky.

Dělnice – pár se jich stará o královnu a krmí larvy, ostatní vyrábějí med. V létě žijí jen 6-8 týdnů. Dělnice, které se narodí na podzim, však přežívají až do následujícího jara.

Činnosti dělnice po narození jsou následující:

Den Stadium Činnost

po 2–3 hodinách čistička čistění buněk ⇒ příprava pro matku k zakladení

4. den krmička zásobování larev potravou

6. den kojička krmení matky mateří kašičkou

12. den stavitelka stavění včelího díla

18. den strážkyně česna střežení vchodu do úlu

21. den létavka dopravování potravy do úlu



Trubci – jsou to včelí samečci a jsou o centimetr menší než královna, takže měří asi 1,5 cm. Trubec se dožívá maximálně osmi týdnů. Trubci nemají žihadlo a nemohou proto bodat. Jejich úkolem je oplodnit včelí matku. Ve včelím společenství = včelstvu se trubci nacházejí pouze v letních měsících, v zimě je ostatní včely vyženou z úlu ven, kde umrznou nebo zemřou hlady.






Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info