Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mini Pomeranian cena

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > Mini Pomeranian cena
 
Titulek: Mini Pomeranian cena
Datum vložení: 28.5.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Miniaturní špic (pomeranian) - podrobný popis

Miniaturní špicové jsou považováni za jednu z primárních plemen psů. Jsou to veselí, nafoukaní a vždy usměvaví psi, kteří kdysi sloužili jako štěkající strážní. Navzdory své malé velikosti mají odvážnou povahu a velké srdce.



Špic je nejstarším plemenem psů ve střední Evropě. Existuje pět různých druhů špiců a miniaturní špic je nejmenší z nich. Jeho kořeny sahají až do doby kamenné a pozdějších staletí. Existují také teorie, že špic vznikl ze silně chlupatých severních psů, které přivezli Vikingové z Nizozemska a Německa.



Tato plemena byla rozšířena zejména v oblastech Pomořanska, Saska a Nizozemska. Jejich chov se začal rozvíjet právě v Pomořansku, odkud pochází i jejich druhé jméno - pomeranian. Od 16. a 17. století se miniaturní špici stali typickými společenskými psy. Před druhou světovou válkou byli velmi populární v Polsku, avšak po válce jejich počet výrazně poklesl, stejně jako zájem o tato plemena.



Vzhled a vzor mini pomeraniana

Dospělý miniaturní špic by neměl přesáhnout váhu 3 kg a výšku v kohoutku mezi 18 a 22 cm. Špici se téměř neliší podle pohlaví - samci a samice mají podobný vzhled.



Pomeranian má čtvercovou siluetu. Krátké tělo je podpíráno rovnými a paralelními končetinami. Má středně velkou hlavu s lehce liščím tvarem a protáhlým čenichem. Špic nese hlavu vysoko a hrdě. Má tmavé oči a jasně trojúhelníkové vztyčené uši blízko sebe. Má středně dlouhý krk a bohatý dekorativní límec. Jeho ocas je výstavním prvkem a je přehozený přes záda a vysoko položený.



Srst na hlavě je krátká a jemná, zatímco na krku, hrudi a zadní straně stehen je dlouhá a bohatá. Mini pomeranian má typický hřebenovitý límec kolem krku a výraznou podprsenku. Srst je obvykle rovná a přiléhavá.



Co se týče barvy srsti, existuje široká škála možností. Miniaturní špici se vyskytují ve všech barevných variantách, včetně bílé, černé, oranžové, krémové, červené, sable, medově hnědé, modré, šedé a mnoha dalších. Některé jedince mohou mít na srsti bílé nebo tmavé znaky.



Péče o miniaturního špice

Miniaturní špic má nároky na pravidelnou péči a údržbu srsti. Je důležité pravidelně česat srst, aby se minimalizovalo zamotání a odstranily se odumřelé chlupy. Obzvláště důležité je česání bohatého límce a srsti na hrudi, aby nedocházelo k tvorbě nežádoucích chuchvalců.



Koupání by mělo být prováděno podle potřeby, přičemž se doporučuje použít šetrný šampon pro psa. Při koupání je důležité důkladně opláchnout srst, aby nezůstaly žádné zbytky šamponu, které by mohly dráždit pokožku. Po koupání je vhodné důkladně vysušit srst, zejména mezi polštářky na tlapkách, aby nedošlo k vzniku plísní.



Stejně jako u všech psů je důležitá také pravidelná péče o zuby, oči a uši. Zuby by měly být čištěny speciálními psovými zubními kartáčky a pastou a oči a uši by měly být pravidelně kontrolovány a čištěny podle potřeby.



Zdraví mini pomeraniana

Mini pomeranian je obecně zdravé plemeno, ale jako všechna plemena může trpět určitými zdravotními problémy. Mezi nejčastější zdravotní problémy u miniaturního špice patří:



1) Patella luxace: Jedná se o problém s kloubem kolenní čéšky, který může vést k bolesti a ztíženému pohybu.



2) Ztráta zubů: Někteří jedinci mohou mít náchylnost k vypadávání zubů. Pravidelná zubní péče je důležitá.



3) Oční problémy: Miniaturní špic může mít náchylnost k různým očním onemocněním, jako je progresivní retinální atrofie (PRA) a katarakty.



4) Kůžní problémy: Někteří jedinci mohou mít náchylnost k alergiím a kožním podrážděním.



Je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a udržovat dobré zdraví miniaturního špice. Pravidelné očkování, vhodná strava a dostatek pohybu jsou také důležité pro udržení zdravého a šťastného psa.



Cena mini pomeraniana



Cena pomeraniana se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je původ, rodokmen, kvalita a pověst chovatele a geografická oblast. Miniaturní špic patří mezi plemena s vyšší cenou, protože jsou považováni za poměrně vzácné a žádané.



V průměru se cena miniaturního špice pohybuje v desítkách tisíc korun. Je však důležité si uvědomit, že vyšší cena nemusí vždy zaručovat lepší kvalitu a zdraví štěněte. Je důležité najít důvěryhodného a odpovědného chovatele, který se specializuje na miniaturní špice a dbá na správnou péči, socializaci a zdraví štěňat.



Pokud se rozhodnete pořídit si miniaturního špice, doporučuji vyhledat místní chovatelské kluby, kontaktní organizace zabývající se plemeny, a důkladně se informovat o chovatelích a jejich pověsti. Chovatelé s dobrou pověstí často mají webové stránky nebo sociální média, kde prezentují své chovatelské stanice a dostupná štěňata.



Důležité je také klást důraz na etický chov a zájem o blaho psů. Měli byste mít možnost navštívit chovatelskou stanici, vidět štěňata i jejich rodiče, a mít možnost klást chovateli otázky o jejich chovném programu, zdravotním testování a podmínkách, ve kterých psi žijí.



Pamatujte, že pořízení psa je závazek na dlouhou dobu, a proto je důležité investovat čas a úsilí do hledání správného chovatele a vhodného štěněte, které bude odpovídat vašim potřebám a životnímu stylu.





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info