Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karlovy Vary

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Karlovy Vary
 
Titulek: Karlovy Vary
Datum vložení: 25.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
LÁZNĚ – Karlovy Vary

Karlovy Vary, největší světoznámé české lázně, leží v údolí říčky Teplé u soutoku s řekou Ohří v nadmořské výšce 374 m. Město je obklopeno lesnatými kopci. Území, kde se teplé prameny nacházely již od doby kamenné, bylo postupně osídlováno pravěkým obyvatelstvem: Kelty, Slovany i Germány. Ve 14. stol. se zde nacházela loketská královská obora. Podle pověsti byly horké prameny objeveny císařem římským a králem českým Karlem IV. při štvanici na jelena. Historie však říká, že zde již od roku 1325 vznikla osada Wary, kde Karel IV. vybudoval kolem roku 1358 lovecký zámeček. Roku 1370 dostaly Karlovy Vary privilegium svobodného královského města. V roce 1522 vznikají prvé lázeňské budovy, z téhož roku je i nejstarší dochované pojednání o karlovarských pramenech napsané Václavem Payerem z Lokte. Středem tehdejších Karlových Varů bylo vřídlo a tržiště se zámečkem. Po skončení třicetileté války dochází k vzestupu lázeňství, rozvoji města a rozkvětu řemesel. Následující období poměrného klidu se odráželo příznivě v životě lázeňského města, dochází k přílivu hostů. Počátkem 18. stol. přicházejí učenci a lékaři zkoumat prameny a studovat lázeňskou léčbu. Nové léčebné metody zavedl roku 1722 Dr. David Becher. Určil základní chemické složky karlovarské vody, zdůraznil význam kysličníku uhličitého v minerálních vodách, doporučil podávání léčivých vod přímo u vývěrů a oproti svým předchůdcům podstatně snížil dávkování vod při pitné léčbě. Zavedl do léčebného programu diety a procházky v přírodě. V druhé pol. 18. stol. byly Karlovy Vary již významným lázeňským místem. Dnešní podobu Karlových Varů nejvíce ovlivnila stavební činnost na přelomu 19. a 20. století ve znamení historismu a secese. Tehdy byly postaveny významné objekty - Mlýnská kolonáda, městské divadlo, Grandhotel Pupp, Tržní kolonáda a mnoho výstavných lázeňských domů a vil. Světovou proslulost Karlovým Varům dodává plejáda významných osobností, které se zde léčily nebo lázně navštívily. Byli to například Karel IV., Petr Veliký, J. S. Bach, J. W. Goethe, Ludwig van Beethoven, Nicolo Paganini, Gogol, Freud, Kafka, Claudie Cardinálová, Juan Carlos I., Alan Alda. Karlovy Vary jsou atraktivní bohatým kulturním a sportovním životem, konají se zde mezinárodní filmové festivaly, hudební festivaly, vědecké kongresy, mezinárodní tenisové a golfové turnaje.





Hodnocení: (hodnotilo 105 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info