Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Renesanční architektura

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Renesanční architektura
 
Titulek: Renesanční architektura
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
RENESANCE

Gotika ustoupila novému renesančnímu slohu, který se uplatňoval ve stavbách chrámových i světských. Renesanční umění se zrodilo na počátku 15. století v italské Florencii. Tento rozkvět zde umožnil vzniknout tomuto jedinečnému uměleckému směru, jehož název italsky rinascimento, překládáme jako znovuzrození pravého umění a kultury. Renesanční sloh si bere za vzor antickou kulturu, a tak právě v Itálii se začíná rozvíjet renesanční umění postavené na základech antiky. Renesance však nezůstává pouze slohem italským, ale v 16. století se šíří do celé Evropy za Alpami.
U nás vzniká první renesanční stavba roku 1420, tedy v roce, kdy bojuje Jan Žižka na Vítkově. V Čechách a na Moravě se renesance stává vůdčím uměleckým slohem v 16. století. V této době přichází do Čech spousta italských renesančních umělců, především architektů a stavitelů, jejichž tvorba vychází ze soudobých italských vzorů. Renesance je však v Čechách spojena především s vládou Rudolfa II., známého mecenáše, obdivovatele a sběratele umění. Do českých zemí proniká renesance v roce 1492 a trvá do Bílé hory roku 1620, kdy vzniká Baroko.

Renesanční architektura:
Architektura zaujímá čelní místo v renesanční umělecké tvorbě. Renesance obrací svůj zájem k člověku a k pozemskému životu, a tak v této době vznikají kromě kostelů a církevních staveb, zanechaných předešlým gotickým obdobím, i stavby světské. Vizitkou renesančních měst se stávají novostavby renesančních radnic, škol, lázní, kašen, lékáren a špitálů. Renesanční šlechta si nechává stavět rozsáhlé zámky a paláce, u nich jsou zakládány zahrady s fontánami a kašnami, letohrádky, oranžérie, fíkovny, jízdárny nebo míčovny.
Typické renesanční znaky v architektuře: větší šíře staveb, vodorovné linie, hladké fasády, zdvojená okna, zdobení sgrafity ( dvoubarevné ornamenty vytvořené proškrabováním horní světlé vrstvy omítky na spodní tmavou). Renesanční architektura přejímá z řecké i římské architektury sloupy(dórské iónské a korintské), arkády ( sloupové řady s oblouky) a klenby. Objevují se tapisérie ( tkané nástěnné koberce), táflování ( obkládání stěn i stropů dřevěnými deskami s reliéfy) a intarzie ( vykládání dřevěného nábytku), v oknech malované sklo s figurami a rodovými znaky.
Vrcholnými stavbami italské renesance se stává Florentský dóm a chrám sv. Petra v Římě. V Čechách je s renesanční architekturou spojeno především dobudování Pražského hradu, v jehož areálu vzniká řada nových renesančních staveb. Renesanční styl se uplatňuje i na stavbách mnoha šlechtických sídel, zámků a měšťanských domů.





Hodnocení: (hodnotilo 728 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info