Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Muzikál Krysař

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Muzikál Krysař
 
Titulek: Muzikál Krysař
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Krysař! To je symbol hnevu a pomsty. V starých legendách o Krysařovi, hybné mechanizmy spúsťa správanie obyvateľov voči Krysařovi.V neposlednom rade sú dôležitým motívom Krysařovho hnevu aj peniaze, keď za svoju prácu nedostane zaplatené. V tomto príbehu je to trochu inak. Chod vecí budúcich, ovplyvňuje predovšetkým Krysařova láska k Agnes. Krysařovi tu tiež nezaplatili, ale to je pre našu koncepciu príliš slabý dôvod na uvoľnenie toľkej nenávisti, akej je človek vôbec schopný.
To, že starosta, ktorý je otcom Agnes, Krysařa urazí a odoženie ho od svojho domu, naplní Krysařa jedniným pocitom – túžbou po pomste. Vzápätí Krysař systematicky, s neobyčajným cynizmom odstraňuje každú prekážku medzi ním a Agnes. To celkom logicky vyústi do tragédie obrovských rozmerov. Podrobnosťami nech sa nechajú diváci prekvapiť. Záhadný Stařec prorokuje katastrofu.

Do malého městečka přichází muž, o kterém se říká, že nosí neštěstí - Krysař.

Od Starosty dostává úkol: zničit za určitých finančních podmínek krysy, které se značně přemnožily. Krysař přijímá, avšak varuje před strašlivím účinkem jeho píšťaly na lidský faktor. Krysařovou podmínkou je, že všichni obyvatelé města budou v určené době spát, zavření ve svých domovech. Starosta přislíbí.

Krysař se tedy po městě porozhlédne, aby mohl vykonat svou práci co nejlépe. Nemohl si však nevšimnout mírného napětí, vládnoucího mezi starousedlíky a "Ostrovany", kteří zastupují významnější posty ve městě. Ostrované, mezi něž patří i Starosta, jsou bohatší. Krysař se seznamuje s rybářem Štěpánem, patřícím mezi starousedlíky.


Objevuje se opět Stařeca potvrzuje blížící se problém.

Starosta poprosí Krysaře, aby ohlídal na svatbě jeho dcery potraviny před krysami. Tam se Krysař seznámí s druhou starostovou dcerou Agnes.
Ti dva se do sebe na první pohled zamilují. Oba se však tomuto náhlému vzplanutí brání, Agnes pro její původ (nesluší se totiž, aby se dcera Ostrovana zahazovala s někým jiného původu), Krysař proto, že cítí určité nebezpečí, které by mohl jejich vztah městu přinést. Přesto se však domluví, že spolu po Krysařově práci utečou.

Krysař se setkává se Štěpáném a dozvídá se, že Ostrované přišli z jakéhosi dalekého Ostrova, na kterém se odehrála blíže neurčená katastrofa. Ani Štěpánův vztah k Ostrovanům není příliš vřelý.

Ve městě je vyhlášen zákaz nočního vycházení, protože Krysař bude vyhánět krysy. Dva zvědavci však zůstávají na ulici.

Smrtící flétna ukončí život jednoho z nich.

Krysař se zodpovídá před radními a Starostou za smrt člověka. Brání se tím, že předtím několikrát varoval. Stejně však za svou práci nedostane zaplaceno a musí město ihned opustit.

Krysař ale nehodlá opustit město bez Agnes, a tak si pro ni v noci přichází potají domů. Krysařovi se však ani nepodaří s Agnes mluvit, protože z domu vyběhne rozlícený Starosta, který Krysaře urazí a vyhodí.

Krysař se setkává se Štěpánem a vede s ním tajuplný noční rozhovor. Štěpán je druhý den jako vyměněný, svolává místní obyvatelstvo a vyzývá k bouři proti Ostrovanům. Krysař vše z pozadí sleduje.

Ostrované cítí, že se něco začíná dít. Při poradě v hostinci Starosta prosadí nápad: najmout radši na Krysaře vrahy. Starosta tím však sleduje vlastní cíl: uchránit Agnes od Krysaře. Ostrované celou situaci s místními zásadně podcení.

Plánovaná vražda nevyjde, protože se vrahové Krysaře zděsí. Dav místních je tak rozvášněn, že začíná demolovat všechno, co se týká Ostrovanů. Vzápětí dochází i na lidské životy. Dav, pod vedením Štěpána, zabije mezi jinými i Starostu.


Jako poslední žijící Ostrované zbývají již jen Agnes a Jakub, nejlepší Štěpánův kamarád. Štěpán je nucen Jakuba zabít, aby ho uchránil před upálením. O to větší vztek dopadá na hlavu Agnes. Situace vyvrcholí na náměstí, kde dav linčuje Agnes, která je po těžkých úderech do hlavy v bezvědomí a je krátce před smrtí. Ve správnou chvíli se však objeví Krysař, který zkusí dav zastavit. Hněv se však otočí i proti němu. Krysař vytáhne píšťalu a mocně zahraje. Melodie pozabíjí všechny, kromě Agnes, protože je v bezvědomí.

Náměstí je pokryto mrtvolami. Uprostřed stojí Krysař. Přichází záhadný Stařec a představí se. Je to OSUD. Osud Krysaři sdělí, že on si ho vybral jako prostředek k udržení rovnováhy mezi lidmi a přírodou. Pak Krysaře vyzve, aby odešel s Agnes někam daleko a zkusil začít nový život. Osud odebere Krysaři píšťalu.

Krysař a Agnes odcházejí liduprázdným světem kamsi do daleka.





Hodnocení: (hodnotilo 179 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info