Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jazz

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Jazz
 
Titulek: Jazz
Datum vložení: 23.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jazz je hudební žánr severoamerického původu. Své kořeny má v západní Africe, kde čerpal svou sílu z mnoha kultur. Směsice hudebních stylů, která byla prazákladem jazzu, vznikala v době, kdy do karibské oblasti začali být dováženi afričtí otroci, kteří se tak dostali do kontaktu s odlišným náboženstvím a kulturou. Křížení a asimilace kultur probíhaly především v jihoamerickém přístavním městě New Orleans, které bylo bránou obchodu s otroky. Černí otroci zde mohli každou neděli slavit a provádět své rituály spojené s hudbou a tancem. Tyto oslavy se konaly zejména na náměstí Kongo Square a nejdůležitějšími nástroji byly banjo a bicí. Spojení jazz age(džezový věk) se používá k označení doby, v níž tato hudba pronikala do širšího povědomí. Jazz vystupoval jako příznak zábavychtivosti a povrchnosti, ale i vzpoury a modernosti. Sepětí s dobovými myšlenkovými proudy se objevuje i později, kdy se jazz jako slovo i jev stal výrazem a symbolem uvědomovacích a osvobozovacích snah severoamerických černochů.

Jazz je relativně homogenní a specifická, přitom však velmi dynamická oblast hudby, jež se zformovala na přelomu 19. a 20.století jako výsledek syntézy různých hudebních prvků, zejména hudební kultury afrických černochů deportovaných do USA a hudby evropských přistěhovalců. Synkretizační a syntetizační procesy probíhaly výrazněji v černošském prostředí nuceném přejímat bělošské vlivy. Ve 30. letech 19. století se z nedělních slavností staly populární atrakce, kde se inspirovalo mnoho hudebníků, mimo jiné také první mezinárodně uznávaný koncertní umělec, pianista L. M. Gottschalk - ten již v roce 1851 naznačil směr, jakým se bude ubírat hudba o 50 let později. Na Gottschalka navázal na počátku 20. století Scott Joplin - nejznámější ragtimový umělec. První legendou se v počátcích charakteristických forem jazzu stal kornetista Buddy Bolden hrající v New Orleans. Z Boldena později vycházel i Louis Armstrong, který je pro většinu lidí ztělesněním jazzu. Jeho vliv se v pozdější době projevil u všech trumpetistů a je pokládán za otce trubky. Jeho frázování a jasné tóny jsou patrné i u Milese Davise nebo Dizzy Gillespieho. Celá původní koncepce hry na trubku totiž pochází právě od Armstronga. On způsobil všeobecnou popularizaci jazzu počínaje New Orleans.

Protože černoši vykonávali většinou podřadné práce, nacházeli naději alesoň v hudbě - v jazzu. Proto došlo k rychlému rozšíření ve východní části USA. V roce 1917 uskutečnil bělošský The Original Dixieland Band první jazzovou nahrávku. Ve 20. letech nastal největší rozmach jazzu - hudebníci z New Orleans cestovali z jihu Ameriky (zejména do Chicaga). V roce 1919 se vydal The Original Dixieland Band na turné po Anglii, kde měli výrazný úspěch. V Chicagu hrál v té době kornetista Bix Beiderbecke, jenž vycházel z King Olivera a kterého obdivoval i sám Armstrong. Beiderbecke se však jako poměrně mladý "upil" k smrti a tak jeho hvězda nestačila ani začít vycházet.

S rozvojem jazzu vzrůstala poptávka po psaných aranžmá. Největším aranžérem byl tehdy Fletcher Henderson, v jehož kapele hrál saxofonista Coleman Hawkins. Zásluhou Colemana Hawkinse se dostal tenorsaxofon do středu pozornosti a stal se z něho uznávaný jazzový nástroj. Chicago jako centrum dění brzo zastínil Harlem, neboť se zde shromažďovali tvůrčí lidé. V roce 1927 se v harlemském Cotton Clubu usadil orchestr Dukea Ellingtona a brzy se dostal do rozhlasových stanic. To bylo důležité pro plošné šíření jazzu. Evropskou mekkou jazzu se na konci 20. let stala Paříž, později Berlín, Barcelona a další města.

V polovině 40. let vytvořili v harlemském klubu Playhouse Dizzy Gillespie a Charlie Parker novou formu jazzu - bop. Bop směřoval k nonkonformnímu přístupu. Na konci 40. let vznikla další forma jazzu zvaná cool, west coast jazz nebo třetí proud. Mezi její představitele patří například John Aaron Lewis, Stan Kenton a další.

Některé slavné osobnosti jazzu:

Louis Armstrong
4.7.1900-6.7.1971- americký černošský jazzový trumpetisty, zpěvák, skladatel a vedoucí orchastru.Spolu s D.Ellingtonem byl pokládán za nejvýznamější představitele jazzu.Hrál v několika orchstrech(1924 Hot Five, 1927 Hot Seven).V roce 1965 vystupoval i v bývalém Československu.

Miles Davis
25.5.1926-americký jazzový trumpetista, kapelník a skladatel, průkopník bopu,později představitel hudebního folklóru.Po smrti Armstronga a Ellingtona pokládán za největší žijící osobnost jazzu.

Frank Sinatra
12.12.1915-14.5.1998-americký zpěvák a herec italského původu.Zpívat začal v polovině 30.let,stal se jedním z hlavních představitelů středního proudu americké populární hudby. Od 40.let se uplatňoval i jako herec v muzikálech, dobrodružných a dramatických dílech.





Hodnocení: (hodnotilo 203 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info