Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Národn divadlo

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Národn divadlo
 
Titulek: Národn divadlo
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Národní divadlo (ND) se vznešeně tyčí u břehů řeky Vltavy už téměř 130 let. Popud k jeho výstavbě dalo kolem roku 1850 21 českých vlastenců v čele s Palackým. Čeští vlastenci byli nuceni požádat Vídeň o souhlas k výstavbě ND. Tato žádost byla vyslyšena.
První přípravy začaly v roce 1851. Na výstavbu prvního českého divadla byly pořádány finanční sbírky po celých českých zemích. Díky velkému zájmu národa byl roku 1852 zakoupen pozemek ND. Bylo však nezbytné nashromáždit dostatečný finanční obnos, který by mohl pokrýt nemalé náklady.
Během roku 1862 zažádali češi znovu o povolení k výstavbě a tu jim povolili i podruhé. V tomto období dochází však i k vyhrocení protichůdných názorů skupiny mladočechů a staročechů, kteří si přáli stavět nejdříve divadlo provizorní. To se jim také splnilo. Proto již 18.11. 1862 architekt Ulman začíná stavět provizorní divadlo na přání staročechů.
Teprve roku 1865 je osloven architekt Žídek, který v roce 1867 představuje svůj projekt. Projekt vzbudil nadšení, byl schválen a tak se 16.5. 1868 pokládá základní kámen budovy ND. Základní kámen pochází z Loumovic na Černokostelecku a další kameny byly přivezeny z hory Blaník, Říp, Radhošť, z Domažlic, Trocnova, Boubína a Práchně.
Z důvodu návštěvy Habsburků bylo ND předčasně otevřeno 11.6. 1881 a během pár dnů znovu uzavřeno, aby bylo možné pokračovat v jeho dostavbě. Vlivem nešťastné události však dne 12.8. 1881 v pět hodin odpoledne tragicky vyhořelo (požár hasili až do půl šesté ranní). Pro jeho obnovu bylo nezbytné opět vyhlásit sbírky na jeho dokončení.
Tentokrát byl osloven architekt Šulc, který se ujal opravy. Trosky budovy ND snižuje o jedno poschodí, místo trámů dřevěných použije na krovy železo, kupuje další budovu jako zázemí pro herce.
Na výzdobě ND se například podíleli: M. Aleš, J.V. Myslbek, A. P. Wagner, A. Liebscher a V. Hynajs, který vytvořil oponu. Na ní bylo použito přibližně 23,5 kg barev. Jelikož vlastenci chtěli, aby bylo divadlo opravdu přepychové, je zde např. 200 m2 pozlacených ploch, lustr měří něco kolem 5,5m a je na něm asi 260 žároviček. Celá výzdoba ND byla „udělána“ tak, aby oslavovala zlaté časy zemí koruny české a českého národa. Zlatý nápis „Národ sobě“, ležící hned nad oponou, značí že toto divadlo nebylo postaveno panovníkem, ale českým národem pro celý český národ.
Po dlouhých opravách je Národní divadlo 18.11. 1883 slavnostně otevřeno a jako už tradičně je jeho působení zahájeno operou Libuše. Budova prozatímního divadla byla dále využívána. Národní divadlo fungovalo až do 2.4. 1977, kdy bylo na přechodnou dobu uzavřeno a začala jeho generální oprava pod vedením architekta Vávry. Následně bylo 18.11. 1983 slavnostně otevřeno v den výročí stoleté existence. Divadlo, které vzniklo v jedné z nejtěžších etap českého národa, patřilo a bude ještě dlouho patřit k zlatým památkám naší bohaté historie.





Hodnocení: (hodnotilo 168 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info