Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karlův most

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Karlův most
 
Titulek: Karlův most
Datum vložení: 10.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karlův most

Přes řeku Vltavu se klene svými 16 oblouky nejstarší most v Praze Karlův most. Již v 10. stol. poblíž dnešního Karlova mostu stával dřevěný most, který kolem r.1170 vystřídal kamenný Juditin most. Juditin most byl užší a nižší než Karlův. Po jeho zničení povodní r.1342 na jeho místě vyrostl Karlův most.
Základní kámen byl položen Karlem IV.1357 9.7. 5 hodin 31 minut. Stavbu Karlova mostu měl na starost Petr Parléř, ale most byl zcela dokončen až po jeho smrti. Most z pískovcových kvádrů je dlouhý 515,76 m a široký 9,5 m.
Na Karlově mostě je rozmístěno 30 soch a sousoší z období 18.století.
Na Karlově mostě se obchodovalo, soudilo, na mostě se pořádaly turnaje. Nemalý byl i jeho význam vojenský.
Tudy utíkal zimní král po porážce na Bílé hoře, tady útočili na Prahu Švédové v roce 1648 a při bojích zničili část výzdoby mostu.





Hodnocení: (hodnotilo 219 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz