Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hudba a poezie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Hudba a poezie
 
Titulek: Hudba a poezie
Datum vložení: 8.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Poezie
Je jazykové umělecké dílo využívající jazykové prostředky např.: rytmus; metrum (Rytmická jednotka verše: JAMB, TROCHEJ); rým; obraznost a symbolizace.
Píseň
Patří mezi základní formy lyriky. Hlavním příznakem písně jsou zpěvnost a formální prostota, stejně jako u poezie se využívá uměleckých prostředků např.: rým; jednoduché, krátké verše a strofické členění.

(zdroj – encyklopedie UNIVERSUM)
Josef Kainar x Karel Plíhal a Vladimír Mišík se skupinou Etc
Josef kainar byl aktivním hudebníkem a napsal texty k řadě jazzových evergreenů. Rovněž jeho poezie byla často zhudebňována – asi nejslavnější je zhudebnění básně STŘÍHALY DOHOLA MALÉHO CHLAPEČKA, jak ji nazpíval Vladimír Mišík se skupinou Etc. Právě pro Mišíka a skupinu Flamengo Kainar napsal celé album hudebního materiálu, a tak vznikla deska Kuře v hodinkách,která bývá považovaná za jednu z nejvýznamnějších nahrávek v historii české rockové hudby.
(zdroj – Obsahy a rozbory děl z edice Maturita)
Vladimír Mišík (8. 3. 1947) je český rockový zpěvák, skladatel, textař, svými spoluhráči a přáteli už léta mírně ironicky, avšak právem přezdívaný „Legenda“. Po roce 1968 se dostal do další slavné kapely tehdejší doby, Flamenga. S ním natočil Vladimír Mišík dodnes nesmrtelné album Kuře v hodinkách na texty Josefa Kainara. Dříve než album stačilo vyjít, Flamengo se rozpadlo. Ke konci první poloviny sedmdesátých let založil skupinu ETC, se kterou hraje dodnes.
(zdroj - www. vladimirmisik.cz)
Karel Plíhal je český folkový kytarista, zpěvák, skladatel, textař, klávesista a aranžér. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.
(zdroj - plihal.wz.cz/karel-plihal)
Petr Bezruč x Jaromír Nohavica
Petr Bezruč (vl. jm. Vladimír Vašek) je český básník, autor Slezských písní. Sbírka shrnuje básně intimní, baladické i stylizovaně revoltní, publicisticko-poltické a lokálně patriotické; Slezsko tu stojí v protikladu ke všemu jinému, vnímanému jako cizí, skutečnost je hyperbolizována do roviny emblematických symbolů a alegorií a vše sjednocuje hořkost a roztrpčení mluvčího.
Nohavica Jaromír je český písničkář, prošel různá zaměstnání, napsal texty pro zpěvačku Marii Rottrovou, od roku 1982 vlastní písničkářská činnost, v níž uváděl písně Bulata Okudžavy a Vladimira Vysockého; Zhudebňuje také dílo českých básníků Františka Gellnera Radosti života a Petra Bezruče. známé vlastní tituly: Darmoděj, Heřmánkové štěstí, Divoké koně; CD: Mikymauzoleum (93), Tři čuníci (94), Divné století (96), Koncert (98), Moje smutné srdce (00), Babylon (2003).
(zdroj – encyklopedie UNIVERSUM)
Karel Kryl
Karel Kryl, známý jako Básník s kytarou byl český písničkář, básník a grafik, jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968–1989. Písně si sám psal, v jeho repertoáru byly jak krátké úderné pamfletické písně, tak delší poetické a melancholické skladby. Měl velký rozsah tvorby a schopnost tvořit radikálně odlišné skladby. Významnou roli hraje i jeho tvorba inspirovaná biblickými texty která se ovšem obrací i do moderní doby. Mimo zpívanou poezii vydal také několik sbírek poezie i delších básnických skladeb knižně, většinou je doprovodil vlastními grafickými díly. Jeho texty i nezpívaná poezie vynikají hlubokou obrazností a metaforikou a velkou formální dokonalostí.
(zdroj – cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Kryl)
Francois Villon x Luboš Pospíšil se skupinou 5P
Villon François je francouzský básník. Psal silně expresivní básně, dílem v argotu, vyzpovídal se ze svého pohnutého života a přitom podal satiristický obraz doby ve své Závěti.
Luboš Pospíšil (vl. jm. Pospíšil, Lubomír), zpěvák, kytarista, skladatel. Pospíšil dále kultivoval populární hudbu 80. let písněmi nevšedního půvabu (Soukromá cesta do Nikam, Navštívil mě anděl ve snu, Motýl Anonym, Muzeum figurín). Se skupinou 5P zhudebnil báseň Baladu ze soutěže od Villona.
(zdroj - www.musicologica.cz/slovnik)





Hodnocení: (hodnotilo 9 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info